18 sep - 10:07 Haaksbergen - aangepast om 10:08

De Onvergetelijke Kookclub

Voor mensen met dementie en hun naasten

Sinds mei heeft Haaksbergen een eigen Onvergetelijke Kookclub. Bedoeld voor mensen met dementie, die samen met hun naaste komen kokkerellen in de keuken van Erve Knippert. Een hoop gezelligheid.

De Onvergetelijke Kookclub is een landelijk initiatief van Resto VanHarte en Alzheimer Nederland. Sinds afgelopen mei is deze bijzondere club actief op Erve Knippert. “De gasten zijn mensen met dementie sámen met een dierbare. Dat kan de partner zijn, maar ook een kind, vriend, vriendin of goede buur. Je komt dus met z’n tweeën naar de kookclub”, legt Marga Broekhuis, eigenaar van Erve Knippert, uit. “Inmiddels hebben we hier vijf kookbijeenkomsten gehad, met steeds zes tot acht gasten. Ik ben er echt van onder de indruk hoe dit verloopt”, vervolgt ze. “Zó gemoedelijk en ongedwongen. Iedereen is lekker bezig op zijn of haar manier. Niets moet. Mantelzorgers raken spontaan met elkaar aan de praat en delen hun ervaringen. En er komt ook nog eens een verrukkelijke én gezonde maaltijd op tafel.”

Precies wat je hoopt
Op het menu staan altijd een voorgerecht, een hoofdgerecht en een toetje. In kleine groepjes vers bereid door de gasten zelf. Zij worden begeleid door een professionele kok van Resto VanHarte en vrijwilligers van Erve Knippert. Tijdens de voorbereidingen en het kokkerellen is er tijd om samen te praten en te luisteren. En natuurlijk ook als de gasten samen aan de feestelijk gedekte tafel zitten. De reacties van gasten spreken voor zich: ‘dit doet me goed’, ‘wat gezellig is dit’, ‘we boffen maar met de leuke sfeer en het heerlijke eten’. Kortom: een onvergetelijke start voor De Onvergetelijke Kookclub. “Ja, dit is precies waar je op hoopt”, aldus Marga Broekhuis.

De Onvergetelijke Kookclub is elke eerste woensdag van de maand om 17.00 uur op Erve Knippert (Hulstweg 11). Aanmelden kan via info@erveknippert.nl of (074) 367 65 11.

Wereld Alzheimer Dag
Woensdag 21 september is het Wereld Alzheimer dag. Op deze dag wordt wereldwijd extra aandacht gevraagd voor dementie. In Haaksbergen zijn er het hele jaar door verschillende ontmoetingsmomenten voor mensen die te maken hebben met vergeetachtigheid of dementie. Maar ook voor hun naasten, voor mantelzorgers, voor begeleiders en voor iedereen die (professioneel) betrokken is bij vergeetachtigheid of dementie. Denk aan het Alzheimer Café Haaksbergen en de Onvergetelijke Kookclub, maar ook de cursussen Kracht van herinneringen en Omgaan met dementie. Kijk voor meer informatie op noaberpoort.nl.