12:00 Haaksbergen - aangepast om 11:46

De stolpersteine in Haaksbergen glimmen weer

Op vrijdag 12 maart heeft groep 8 van basisschool St. Bonifatius de Stolpersteine gepoetst. Stolpersteine zijn kleine monumentjes in de stoep voor huizen waar mensen woonden die tijdens de Tweede Wereldoorlog slachtoffer van het nazisme zijn geworden. Veel stenen waren donker geworden en vielen niet meer zo goed op. Daardoor werden ze voorbijgelopen. Dankzij de inzet van de achtstegroepers van de Bonifatiusschool glimmen de stenen weer.

Haaksbergen telt 22 Stolpersteine, verdeeld over negen locaties. De meeste zijn te vinden in het centrum, daarnaast ook in de Eibergsestraat en de Beatrixstraat. Via de app ‘Struikelstenen Gids’ kunnen leerlingen zelf de locaties opzoeken en achtergrondinformatie vinden over de personen waarvoor het steentje is gelegd.

Een ronde langs de Stolpersteine is één van de vele activiteiten waarvoor scholen zich kunnen opgeven naast het Anne Frankproject, waarbij scholen een bezoek brengen aan verschillende gebedshuizen. Met als doel het kweken van onderling begrip tussen kinderen die afkomstig zijn uit verschillende lagen van de Haaksbergse samenleving, om onwetendheid, racisme, vooroordelen en discriminatie te voorkomen en tegen te gaan. Voor de leerlingen van de Bonifatiusschool was het poetsen een waardevolle activiteit, omdat zij er hierdoor bij stil hebben gestaan dat leven in vrijheid niet vanzelfsprekend is.