20 nov - 12:00 Haaksbergen - aangepast om 10:29

De voedselbank, jammer en goed dat ze bestaat

HAAKSBERGEN – In Nederland leeft meer dan een miljoen mensen onder de armoedegrens en één op de 9 kinderen groeit op in armoede. Veel mensen met financiële problemen hebben baat bij of zijn afhankelijk van de hulp van lokale organisaties, waaronder voedselbanken.

Op vrijdagmiddag is er uitgifte in Enschede en worden voor de cliënten in Haaksbergen pakketten naar het uitgiftepunt in Haaksbergen gebracht. Sinds kort kunnen huishoudens, bestaande uit drie of meer personen, dinsdagmiddag nogmaals naar De Voedselbank komen voor extra en overwegend verse producten. De afgelopen jaren gaf Voedselbank Enschede-Haaksbergen wekelijks 350 á 600 voedselpakketten voor eenpersoons- tot 8 persoons huishoudens uit. Vandaag de dag staan elke week 440 voedselpakketten klaar voor huishoudens die moeite hebben om financieel rond te komen. Gratis pakketten met goed en vers voedsel als aanvulling op het dagelijkse eten voor meer dan 1.000 mensen die dat goed kunnen gebruiken. Dat lijkt veel. Maar het is weinig wanneer we kijken naar bijvoorbeeld het aantal Enschedeërs en streekgenoten dat in armoede leeft. Volgens het CBS is het aantal mensen in Enschede met een laag inkomen namelijk veel hoger dan de groep die nu door De Voedselbank geholpen wordt. Er zijn dus nogal wat mensen die wekelijks eten krijgen van De Voedselbank, maar dat zouden er meer kunnen en misschien wel moeten zijn, want De Voedselbank helpt graag en waar nodig.

Voor wie?

Iedereen die in diepe financiële problemen zit kan voedselhulp krijgen. Mensen die minder dan € 225,- per maand aan dagelijkse behoeften kunnen uitgeven zijn wekelijks welkom bij De Voedselbank. Per extra persoon wordt daar € 90,- bij opgeteld. Voor een gezin bestaande uit twee volwassenen en twee kinderen is de grens dus € 495,-. Wat er in een voedselpakket zit verschilt per week. De voedselbanken kopen zelf geen voedsel in, het voedsel komt altijd van lokale bedrijven en particulieren die voedsel over hebben. Het betreft producten die in een winkel uit het assortiment zijn gehaald, waarvan te veel voorraad is, de verpakking licht beschadigd of verkeerd bedrukt is of producten waarvan de houdbaarheidsdatum nabij is.

Helpen

Iedereen die minimaal één dagdeel per week in de gelegenheid is niet wordt gehinderd bij tillen of lopen kan vrijwilliger worden. Op de website zijn de actuele vacatures te vinden. Voor informatie: vrijwilligers@
voedselbankenschedehaaksbergen.nl. Telefoon: 06–20348773.