10 jul - 12:00 Haaksbergen - aangepast om 14:49

Dementievriendelijke uitvaartzorg

HAAKSBERGEN – “Vertellen we moeder dat vader is overleden?” “Nemen we moeder mee naar de uitvaart?” Een op de vijf mensen krijgt dementie. Tijdens het verzorgen van uitvaarten komt het onderwerp steeds vaker ter sprake.

Familie vraagt zich af wat goed is om te doen met bijvoorbeeld hun moeder met dementie, waarbij er angst en schaamte is dat zij een plechtigheid onbewust kan verstoren. Of zij vragen zich af of zij hun moeder wel moeten vertellen dat vader is overleden, want zij vergeet het toch zo weer. Onwetendheid belemmert de naasten en een goed advies geeft dan rust en duidelijkheid.

Angelique Sanders van team Joop Weeink Uitvaartverzorging heeft onlangs een 2-daagse training ‘dementievriendelijke uitvaartzorg’ gevolgd om meer handvatten te krijgen voor het betrekken van mensen met dementie bij een uitvaart, op een voor iedereen prettige manier. Samen met de familie, mantelzorgers en professionele zorg kijken naar mogelijkheden en je niet alleen maar laten leiden door beperkingen. Er zijn veel redenen om mensen met dementie te betrekken bij een uitvaart en er is zelden een reden om hen buiten te sluiten. Vaak is er meer mogelijk dan in eerste instantie wordt gedacht en wij helpen graag mee in het zoeken naar een passende oplossing.

‘Vergeet dementie, onthoud mens!’