12:00 Haaksbergen - aangepast om 09:24

Derde generatie Startman bedenkt condoleancezuil

HAAKSBERGEN – Digitaal condoleren was er al, de mogelijkheid om in coronatijd tegelijkertijd een persoonlijke boodschap achter te laten voor de nabestaanden nog niet. Dave (20) en Danny (19) Startman bedachten daarvoor de condoleancezuil. 

Een fysieke condoleance en koffietafel waren al niet meer mogelijk door de corona-uitbraak en ook het vormen van een erehaag wordt inmiddels afgeraden. Begrijpelijk, vinden ze ook bij Uitvaartcentrum Startman. Maar afscheid nemen kun je maar één keer doen en daarom bedacht de onlangs toegetreden derde generatie een condoleancezuil om op locatie – zij het digitaal – toch te kunnen condoleren met een persoonlijke boodschap. ,,Tijdens een opbaring in het uitvaartcentrum of thuis, zetten we een ipad op hoogte neer, voorzien van een verrijdbare standaard”, leggen Dave en Danny uit. ,,Gedurende meerdere dagen kan men langskomen om een condoleance, sterktewens of persoonlijke boodschap voor de nabestaanden in te spreken.”

Hun moeder Esther was ooit de jongste vrouw in de uitvaartwereld toen ze in de voetsporen van vader Willy trad. Nu behoren ook twee van haar drie zonen tot jongsten in de branche.

,,Wij hechten waarde aan tradities”, vertelt Esther Startman. ,,We halen de overledene zelf op met onze rouwauto en verzorgen en baren zelf op in het uitvaartcentrum of thuis. Dit is wat Dave het liefst doet en waarin hij gespecialiseerd is. Daarnaast hebben we een drukkerij en administratie in eigen beheer en daar ligt de interesse van Danny in combinatie met zijn studie bedrijfskunde. En zo vullen ze elkaar mooi aan, ieder met een eigen verantwoordelijkheid in het bedrijf.”

De twee beleven op jonge leeftijd een bijzondere ‘vuurdoop’: hoe om te gaan met coronamaatregelen in de uitvaartbranche. Nadenkend over de nieuwe maatregelen kwamen ze op het idee van digitaal op locatie, persoonlijk condoleren met de condoleancezuil. ,,Het werkt heel simpel. Je hoeft alleen de aan- en uit knop maar te gebruiken. Tevens staat er een tv scherm met een diavoorstelling doormiddel van enkele foto’s van de overledene. Zo ben je toch betrokken bij het afscheid nemen en kun je in deze vorm een laatste groet brengen. En omdat dit gedurende de één of meerdere dagen kan, is anderhalve meter afstand houden geen probleem.” Na afloop worden de condoleanceboodschappen op een stick gezet en krijgen nabestaanden de instructie hoe ze deze thuis, op een eigen televisie en op hun eigen manier en moment, kunnen bekijken.