17 jan - 10:46 Haaksbergen - aangepast om 10:52

Diamanten huwelijk voor Herman en Rikie ten Vregelaar 

De vonk sprong over op de fiets. Vanaf dat moment peddelen Rikie (86) en Herman (87) samen door het leven. Op hun 60-jarige huwelijksdag krijgen ze burgemeester Rob Welten op de koffie. 

Met een gebakje erbij, want dit bijzondere jubileum moet gevierd worden! Ondanks de zenuwpijn die Herman plaagt, haalt het diamanten paar samen met de noabers en familie alles uit deze dag. Er worden herinneringen opgehaald, bijvoorbeeld aan hoe de twee elkaar hebben ontmoet. Net als veel jongeren fietsten ze naar school en naar de kerk, allebei vanuit een andere richting en het laatste stukje samen. Tijdens die tochtjes sprong de vonk over. Het echtpaar woont nog altijd in het huis waar Rikie in haar jonge jaren is opgegroeid, in een mooie landelijke omgeving. De woning kon voorheen alleen via een zandweg bereikt worden. Dat zorgde op hun trouwdag voor een uitdaging. Door hevige regenval was de weg voor Rikie, prachtig gekleed in haar trouwjurk, een heel obstakel geworden. Buren hielpen hen uit de brand: in een geleend busje werd de bruid door de modder naar de verharde weg gereden. 

Tussen de koeien
Herman werkte al snel goed mee op de melkveehouderij van Rikie’s oom en tante. Hij had gevoel voor koeien en hun verzorging. Dat kwam hem in de loop van zijn carrière goed van pas. Na zijn loopbaan bij textielfabriek Jordaan, waar hij 18 jaar werkte toen de textielindustrie instortte, heeft hij zich toegelegd op de handel in vee. 

Uit de brand
In 1990 is de boerderij waar ze woonden afgebrand. Dat was een moeilijke tijd voor het echtpaar. Niet alleen omdat ze hun eigendommen kwijt waren, maar ook emotioneel was het zwaar. Ook nu waren de noabers er om hen te helpen. Daar zijn ze nog steeds heel dankbaar voor. Ze hebben een mooie nieuwe woning gebouwd waar ze heel trots op zijn. Herman wil ook echt even kwijt dat de gemeente heel fijn meegewerkt heeft om ze uit de brand te helpen. 

In beweging
Met twee dochters en vijf kleinkinderen (van wie er eentje zelfs direct naast hen is gaan wonen) prijzen ze zich gelukkig. Het houdt ze ook jong: Rikie en Herman rijden allebei nog auto waardoor ze overal kunnen komen. Rikie wandelt iedere zondag nog zeker vijf kilometer, vaak zelfs nog meer en bij goed weer maken ze samen elke dag ook een wandelingetje. De sportieve prestaties van Herman vinden plaats op de tribune van ‘zijn’ FC Twente. Jarenlang ging hij met zijn jaarkaart op de brommer naar de club. En zaterdag staat Twente – AZ op het programma. Met de auto, dat wel.