01 nov - 10:11 Haaksbergen - aangepast om 10:12

Dit jaar nog geen honden bij Pingelloop

HAAKSBERGEN – Het Lankheterbos is zondag 3 november het decor van de jaarlijkse Pingelloop. Het evenement van AV Haaksbergen staat al jaren op de hardloopkalender. Maar de animo neemt af. Daarom denkt de organisatie na over vernieuwing.

Wellicht is er volgend jaar ook een caniloop bij de Pingelloop. Dat is een loop voor honden met hun baasje. ,,Maar dit jaar gaat dat niet lukken. We hebben dat wel besproken, maar het is niet zo eenvoudig er ook even een caniloop bij te houden. Daar moet weer een aparte vergunning voor worden aangevraagd”, zegt woordvoerster Jacquelien Jacobs van de werkgroep Pingelloop bij AVH. De Pingelloop bestaat al heel lang. Het evenement trok jaarlijks vele tientallen hardlopers naar het fraaie bosgebied aan de zuidkant van Haaksbergen. Nog steeds weten hardloopliefhebbers het Lankheterbos te vinden. Ook kinderen.

Maar de aantallen zijn afgenomen. ,,Bij de pupillen is nog maar heel weinig animo. Hoe dat komt? Ik denk dat het aanbod om iets te doen veel groter is dan vroeger. Ouders hebben ook zoveel verplichtingen”, zegt Jacobs. Een jaar geleden verschenen bijna tachtig hardlopers onder het startdoek bij de verschillende afstanden. Nu staat het aantal voorinschrijvingen op nog geen veertig. En er zijn nog maar een paar dagen te gaan. ,,Maar veel hardlopers schrijven zich op de dag zelf in. Dat kan tot kort voor de wedstrijd”, zegt Jacobs. Het moet wel raar lopen wil het aantal deelnemers niet met meerdere tientallen toenemen. De Pingelloop is voor iedereen. Ook niet-leden kunnen meedoen. Recreanten zijn meer dan welkom. De animo onder hardlopers van andere clubs is echter minimaal ,,We hebben atletiekverenigingen aangeschreven, maar daar komt bijna geen enkele respons op.” De Pingelloop maakt geen deel meer uit van de zogeheten Twentse Crosscompetitie. Dat is een serie wedstrijden waarbij een algemeen klassement wordt opgemaakt. ,,We hebben heel lang deel uit gemaakt van de Twentse Crosscompetitie. Maar volgens de organisatie voldeed het parcours niet meer aan de eisen voor een crosswedstrijd.” De Pingelloop gaat verder als een recreatieve bosloop. Zoals bekend werd eerder dit jaar de stekker uit de Engelse Mijlenloop getrokken. Maar dat zal bij de Pingelloop niet gebeuren.

Deze loop in het Lankheterbos vergt veel minder organisatie. Maar er wordt wel gekeken naar vernieuwing. Het is denkbaar dat de Pingelloop volgend jaar wordt uitgebreid met een caniloop. De start en finish op zondag 3 november zijn bij boerderij De Pingel. De afstanden zijn: 5,6 en 8,4 en 11,2 km. De starttijd is 10.30 uur. De jeugdwedstrijden beginnen om 12.00 uur. Info: av-haaksbergen.nl/pingelloop/