17:53 Haaksbergen - aangepast om 21:54

Dizy les Gros gewonnen door Jan Breukers

HAAKSBERGEN – Op vrijdag 7 mei 2021 werden ruim 26000 duiven van afdeling 9 (Twente en de Achterhoek) gelost te Dizy les Gros, een pittoresk stadje bovenin Frankrijk. Op donderdagavond werden door 11 liefhebbers van De Vale Doffer 265 duiven ingemand voor deze wedvlucht. Normaliter zouden de duiven op zaterdag 8 mei worden gelost, maar in verband met de onheilspellende weersverwachtingen van zaterdag, kregen de duiven reeds op vrijdag om 11.30 uur de vrijheid. Voor de werkende man wellicht een teleurstellende mededeling, want elke duivenmelker wil niets liever dan zijn duiven terug zien komen van de vlucht. Daar is hij namelijk de hele week druk voor in de weer geweest. Gelukkig kon menig duivenmelker een tweetal snipperuren opnemen en zo toch nog vrijdagmiddag zijn gevleugelde vrienden zien terugkomen op het hok.

Of het een juiste beslissing was de duiven op vrijdag te lossen zullen we zaterdag weten, wanneer de rest van Nederland de duiven lost (of niet). Feit is dat in Haaksbergen de duiven vrijdag prima naar huis kwamen. Een mooie blauwe hemel met hier een daar een stapelwolk. Prima vliegweer. Je moet als afdeling ook maar zo’n beslissing durven nemen om de duivin midweeks te lossen. Dit alles in het welzijn van de duiven. Vrijdag om 11.30 uur gingen voor de ruim 26000 duiven, waaronder die van De Vale Doffer, de kleppen los, waarna de duiven met een NW-wind aan hun terugreis konden beginnen. Verwacht werd een gemiddelde snelheid van zo’n 80 kilometer per uur. Daarentegen bleken de eerste duiven zich van die voorspelling niets aan te trekken, want met ruim 89 kilometer per uur meldde zich de doffer met ringnummer NL2019-1324806 om 15.21.25 uur bij Jan Breukers aan de hazenweg te Haaksbergen. Gedreven om zijn duivin weer te zien had deze duif de ruim 345 kilometer vanuit Dizy les Gros binnen de 4 uur overbrugd. Jan werd verblijd met een slagroomtaart en won ook nog met zijn duif op plek 15 van de lijst een boodschappentas gesponsord door mede-clublid Th. te Marvelde. Op plek 2 vinden we net als vorige week Thijs Boomkamp, plek 3 en 4 waren ook voor Jan Breukers en plek 5 was voor Andre Siegerink.

Komend weekend dus rust voor de duiven, waarna vrijdag a.s. wordt ingekorfd voor de tweede midfondvlucht (vluchten boven de 300 kilometer) vanuit het Franse Peronne.