18 dec - 19:56 Haaksbergen - aangepast om 12:33

Doe mee met ‘Project Kip’ van Sanne Beld

HAAKSBERGEN – Mens, natuur en voeding zijn ver van elkaar af komen te staan. Dit heeft negatieve gevolgen voor de natuur en volgende generaties. Dat kan en moet anders, vindt Sanne Beld, die daarom met haar bedrijf ‘Met Natuur Mee’ 1000 graskippen gaat houden op een natuurweide van Staatsbosbeheer. Voor de realisatie ‘Project Graskip’ loopt een succesvolle crowdfunding. 

Project Graskip zoekt via het mobiel houden van kippen naar een ecologisch houdbare wijze van voedsel produceren. ,,Boer en bodem staan onder toenemende druk. De verliezen aan wilde planten en dieren zijn groot door onze wijze van voedsel produceren”, legt Sanne uit. ,,De huidige landbouw is gebaseerd op een korte termijnvisie met grote gevolgen voor ons in de toekomst. Dat kan en moet anders.”

Ze was jarenlang werkzaam geweest bij Staatsbosbeheer en heeft daar gezien welke effecten ons gedrag op de natuur heeft. ,,Ik ga me daarom volledig inzetten voor een ecologisch houdbare manier van lokaal voeding produceren met Graskippen. Vanaf maart 2019 zullen we met in totaal 1000 Graskippen een natuurweide van Staatsbosbeheer, vlakbij Haaksbergen, gaan beheren. De kippen worden dagelijks verplaatst, waardoor de mest over de bodem wordt verspreid en het bodemleven er baat bij heeft. Daardoor zijn de kippen steeds voorzien van gras en kruiden, wat uiteindelijk hun leven onze gezondheid ten goede komt. Ook zullen we de natuurweide aanvullend maaien om verschillende plantensoorten meer kans te geven.”

De Graskippen worden door de mensen achter het project zelf  geslacht om de keten zo kort mogelijk te houden en stress te verminderen. ,,Tegelijkertijd wordt dit project gebruikt om via bodemmonsters en het bijhouden van de verandering in plantensoorten te onderzoeken in hoeverre we bijdragen aan meer biodiversiteit onder en boven de grond.” Graskippen worden met biologisch voer en graan van een lokale natuurakker bijgevoerd en leven onder respectvolle omstandigheden. ,,In de toekomst gaan we onderzoeken of het eiwitrijke plantje kroos, dat lokaal wordt geteeld, een deel van het voer kan vervangen.”

Crowdfunding

Via dit project wil Sanne aandacht vragen voor een toekomstbestendige manier van boeren en mensen betrekken bij het belang van de herkomst van onze voeding. ,,Voor ons landschap en onszelf. Dit project wil ik daarom graag realiseren samen met mensen die zich willen inzetten voor een toekomst waar we zelf richting aan kunnen geven. Om dit project tot een succes te maken heb ik een bedrag nodig om de investeringen te dekken. Door gebruik te maken van crowdfunding hoop ik het nodige bedrag op te kunnen halen.

Het minimale streefbedrag is in totaal 10.000 euro. Mocht ik een hoger bedrag ophalen dan ons streefbedrag, zal er versneld gestart worden met de tweede fase van dit project en dat is het toevoegen van een tweede diersoort. Hoe meer diversiteit hoe meer voordelen voor de bodem bij deze mobiele manier van houden.”

Geloof net als Sanne dat we ook kunnen boeren met respect voor mens, dier en natuur, Doe dan met haar mee.

Zie www.crowdfundingvoornatuur.nl  voor een donatie en lees meer op haar eigen site www.metnatuurmee.nl.