12:00 Haaksbergen - aangepast om 17:31

Dolf Ruesink was in presidentiële paleis Kabul

HAAKSBERGEN – Journalist /schrijver en plaatsgenoot Dolf Ruesink vertelde deze week voor de microfoon van RTV Oost dat hij met verbazing heeft gekeken naar het gemak waarmee de taliban het presidentieel paleis in Kabul binnentrok. Zelf was hij jaren geleden in Afghanistan om daar in het kielzog van toenmalig minister van Defensie Henk Kamp een bezoek te brengen aan de Nederlandse militairen. ,,Wij kwamen een stuk moeilijker het paleis binnen.”

Het bezoek aan Afghanistan was een bijzondere ervaring, zo laat Ruesink de luisteraars van de regionale omroep weten.  Een groep journalisten van landelijke en regionale media bezocht samen met toenmalig minister Henk Kamp een bezoek aan de provincie Uruzgan. ,,Het is een schitterend land”, vertelt Ruesink in het interview en hij bezocht verschillende plaatsen als Kabul, Kandahar, Deh Rawod. Onder militaire begeleiding en strikte regels kwam hij zelfs binnen in het presidentiële paleis. ,,Dan is het heel apart als je die talibanstrijders deze week op televisie met het grootste gemak datzelfde paleis ziet binnenwandelen. Dat was voor ons toen echt iets ingewikkelder.”

In die tijd zat president Hamid Karzai in het paleis. ,,Voor het paleis moesten we bij elkaar gaan staan en alle spullen afdoen. Zelfs de broeksriem. Er kwamen securitymensen met snuffelhonden binnen en we kregen op ons hart gedrukt dat wanneer je via de paleistuin naar het verblijf van Karzai zouden lopen je geen foto’s mocht maken. Hoe anders was de situatie de afgelopen dagen. Ruesink wist niet wat hij zag. ,,Onvoorstelbaar hoe je die talibanstrijders naar binnen zag wandelen. Dat geeft wel aan dat er geen enkele weerstand meer was van het leger van Afghanistan. Het heeft zich kennelijk zonder slag of stoot overgegeven.”

Ruesink sprak destijds met mensen van de lokale bevolking. Een goed beeld van de werkelijke situatie kreeg hij niet in die paar dagen. ,,Kamp zei gisteren dat in de afgelopen twintig jaar ook wel dingen zijn bereikt. Dan moet je denken aan de bouw van scholen, het slaan van putten en het aanleggen van bruggen. Maar dat heeft verder niet zo heel veel betekend als je de beelden van nu ziet. Heel triest.”

De Haaksbergenaar kon destijds moeilijk inschatten hoe de bevolking van Afghanistan aankeek tegen de aanwezigheid van buitenlandse militairen. ,,Zo goed en zo kwaad als dat ging spraken we via tolken met de mensen daar. Maar het is onmogelijk om daar een goed beeld van te krijgen. Daar was de tijd simpelweg veel te kort voor.”

Foto’s: Dolf Ruesink. Bron: RTV Oost.