31 aug - 12:38 Haaksbergen - aangepast om 12:39

Dolly en Marie starters voor bakles Afrika

Mamukasei(goeiedag) Even voorstellen, dit is Miranda, 5 jaar oud en hier woont ze, Victoria falls, Zimbabwe. Miranda is de dochter van bakker Moses die in een piepkleinhuisje wonen en 1 kamer delen met een gezin van 5 personen. Een toilet is er niet en er kraan naast de voordeur doet dienst voor de hele buurt. Ik zelf ben Breadman Martin Lammers en heb 24 uur gereist vanaf Haaksbergen om bakkers, scholen en hulporganisaties in Afrikaanse landen bij te staan en met mijn kennis van de bakkerij gezond brood te bakken en wat aan de eenzijdige voeding te doen die vaak alleen uit mais bestaat.

Marie en Dolly heb ik meegenomen. De 2 desems in een potje van het Twentse landgoed Twickel die, gevoed met meel van bioboer Arjen van Buren, die starters zijn voor desembroden in de armste delen van Afrika. Desem kost niks en is een natuurlijke gist, iets wat voor de locals normaal niet te betalen is en snel bederft.

Even terug naar Miranda, die net als alle andere kinderen uitbundig vrolijkheid uitstraald maar in zo’n land onder ons gezegd weinig kansen krijgt. Iedereen loopt in en uit wanneer ik met haar vader Moses overleg. Steevast ontmoet je dan ook een neef die helaas blind geboren is maar wel door iedereen wordt ondersteund. De hele familie zit op het bed met daarnaast een klein tafeltje voor haar vader en de blanke Breadman. Op tafel ligt een laptop, de enige luxe in het huisje. Haar vader gaat vandaag op pad om met gereinigd en gezegend water van de Victoria watervallen de gedroogde desems uit Twente opnieuw tot leven te wekken. Een heilig moment in het leven van het gezin dat door hun laptop een online verbinding heeft, en wordt ondersteund vanuit Nederland. Dat kleine laptopje heeft een grote verandering gebracht voor het arme gezin. Martin Lammers a.k.a. Breadman zag meteen wat in deze bakker die niet eens over een kneedmachine beschikt en alles met de hand doet. Waarschijnlijk is dat ook de reden dat deze vakman zoveel gevoel voor deeg heeft en beter is dan de rest. De vader van Miranda is nu zo ver dat hij ook bakkers kan opleiden. Het gezin is trots en dat zie je. De eerste klus is het trainen van de staff van een wildpark 600 kilometer verderop. Voor Moses zou een telefoon met internet een goede oplossing bieden maar dat komt later. Het gezin pakt de boel op om te verhuizen naar Antilope park in Gweru, op weg naar een nieuwe plek. De altijd lachende Miranda is benieuwd hoe het daar is een met wie ze gaat spelen. In haar korte leven is dit al de 2e verhuizing maar het ziet er naar uit dat de toekomst er beter uit uit gaat zien. Zvinyatsobuda (Goodhoal’n)