12:00 Haaksbergen - aangepast om 10:05

Eddy van der Ley komt met boek over voetbaltrainer Gertjan Verbeek

HAAKSBERGEN –  Van de hand Haaksbergenaar Eddy van der Ley verschijnt eind november een boek over voetbaltrainer Gertjan Verbeek, getiteld ‘Recht voor z’n raap’. In het boek, dat wordt uitgegeven door Veronica Inside/Overamstel Uitgevers, veel aandacht voor de moeizame relatie met zijn vader, die in 2017 in een verpleegtehuis in Haaksbergen overleed.

Van der Ley, die recent bestsellers scoorde met Niet zeiken, voetballen! (2017, over topscheidsrechter Bas Nijhuis) en Hoi papa (2019, over de herrijzenis van ex-voetballer Michel Boerebach), is verguld met het onderwerp van zijn nieuwe boek. ,,De meningen over Gertjan Verbeek zijn op zijn zachtst gezegd verdeeld”, zegt hij. ,,Maar wat je ook van hem vindt, hij is een markant figuur, een character. Iemand die nooit met meel in de mond praat, recht voor z’n raap is, ergens voor staat. Eigenzinnig, overtuigd van zijn gelijk, vasthoudend aan zijn visie.”

Wat hem het meest fascineert aan Verbeek? ,,Hij was in zijn jeugd een rebel die zich door niemand de wet liet voorschrijven. Later belichaamde hij, als trainer, zelf het gezag. En nogal op dominante wijze. Hoe die ontwikkeling tot stand is gekomen, komt in het boek uitgebreid aan de orde.’

Verbeek was tot zijn 32ste profvoetballer bij Heerenveen en later hoofdtrainer bij onder meer Heerenveen, Heracles Almelo en AZ, Feyenoord en FC Twente en in Duitsland. Hij stond aanvankelijk niet te springen om een boek. ,,Althans, niet in monoloogvorm. Ik hoef niet zo nodig mijn levensverhaal van de daken te schreeuwen. Maar het idee van een rondgang langs mensen die mij door en door kennen, vond ik een goede invalshoek. Dan krijg je ook een objectiever beeld, omdat de mensen in kwestie mij zeker ook van repliek dienen.”

Van der Ley en Verbeek gingen voor het boek onder meer op bezoek bij Johan Derksen, Toon Gerbrands, Foppe de Haan, Jan Smit, Riemer van der Velde en Orlando Smeekes. Het levert een compleet en soms ook verrassend beeld op van de mens en vakidioot Gertjan Verbeek. ,,Het gaat uiteraard ook over zijn successen en mislukkingen als trainer. Over botsingen met spelers en bestuursleden. Verbeek: ,,Ik verkondig weliswaar mijn mening, maar ga niet ordinair natrappen. Iedereen heeft uiteindelijk zijn eigen waarheid.”