12:00 Haaksbergen - aangepast om 09:48

Een bijzondere samenwerking

HAAKSBERGEN – Woensdag 20 april en donderdag 21 april bezoeken de leerlingen van Het Assink Lyceum Bouwmeester onderbouw een film in het Theater De Kappen. Meer dan 500 leerlingen bekijken dan de film Oorlogswinter of Mijn beste vriendin Anne Frank. Na afloop wordt hen door IJssalon Menotti en Het Assink lyceum een ijsje aangeboden. Daarnaast ontvangen de leerlingen en herdenkingsspeldje. Hoe dit alles tot stand kwam, vertelt Linda Kloppenburg, docente Duits.

Een bijzondere samenwerking
Linda Kloppenburg – ten Hagen, docente Duits aan het Assink lyceum, Haaksbergen, “Ik vind het fantastisch dat de Rotary Haaksbergen wat voor de jeugd in Haaksbergen wil betekenen. Al met 75 jaar vrijheid hadden we contact, maar zoals we allemaal weten, konden die activiteiten niet doorgaan. Gelukkig bleek in januari dat de Coronamaatregelen zouden afnemen. De Rotary Haaksbergen wilde graag bijdragen aan een educatieve activiteit voor de jeugd in Haaksbergen. Natuurlijk werd snel de link gelegd met mijn werk. Hoe bijzonder zou het zijn, na twee Coronajaren, dat we weer wat leuks voor de leerlingen kunnen organiseren. Onze leerlingen verdienen het om ook weer samen activiteiten te ondernemen. En dit programma is niet alleen leuk, maar ook leerzaam. Dat het onderwerp zo actueel zou zijn, konden wij bij de start van het project nog niet vermoeden.” De komende week wordt er op school aandacht besteed aan het thema Vrijheid in Verbondenheid. Dit is ook het jaarthema van de 4 mei herdenking. Aan deze herdenking dragen naast leerlingen van Het Assink Lyceum ook leerlingen uit Ahaus hun steentje bij.

En zo is de cirkel rond, lacht de docente. Mooi om te zien, dat de Rotary Haaksbergen, Theater De Kappen, Het Assink Lyceum, IJssalon Menotti en de Stichting Herdenking en Vrijheid Haaksbergen de handen in een slaan om de jeugd te betrekken bij dit belangrijke onderwerp.

Activiteiten die al plaats hebben gevonden:
· 24 maart bloemlegging bij het monument van het bombardement van Haaksbergen
· 6 april: Theatermanifestatie 75 jaar vrijheid in de Kappen. Door Historische Kring, KBO en de Wittemgroep: Historische Kring Haaksbergen heeft samen met ouderenbond KBO afd. Haaksbergen,  een succesvolle theatervoorstelling gehouden onder de titel “Oorlog en Bevrijding van Haaksbergen 1940-1945”. Hierin is getracht een beeld te schetsen van de oorlogsjaren in Haaksbergen aan de hand van  interviews met ooggetuigen Lies Oortman-Leppink (1934), Anthony Leferink (1925) en Herman Waanders (1937), inleidingen  van Jan ter Haar “Geschiedenis van een  Twentse verzetsstrijder”.
Leon Klaczynski vertelde over zijn vader die als Pools militair West Europa hielp bevrijden en zich daarna in Twente vestigde. Ook werden beelden vertoont van Haaksbergen en Twente in oorlogstijd en tijdens de bevrijding van april 1945 en het  Engels oorlogsjournaal van april 1945. De 150 bezoekers hadden een  hoge waardering voor het programma.
· Het Anne Frank project, uitgevoerd door alle basisscholen.
· Het project Stolpersteine van Het Assink lyceum, het schoonmaken van de Stolpersteine door de leerlingen van de Paus Johannes.
· Gedichtenproject: Tot vrijdag 15 april kunnen de basisscholen meedoen aan een gedichtenwedstrijd. De leerlingen maken een gedicht over vrijheid en verbondenheid. Elke school kan één gedicht inleveren. Uit alle inzending kiest Gerben Leferink het winnende gedicht. Dit gedicht wordt voorgelezen bij de dodenherdenking op 4 mei aanstaande.

Geplande activiteiten:
· 20/21 april : Samen naar de film
· 4 mei : Nationale dodenherdenking, 20.00 uur
· 5 mei : Bevrijdingsconcerten ’s middags en ’s avonds op het marktplein va. 15.00 uur.
· 26 juni : 77 vrijheid en verzoening Buurse -Alstatte en Lunten, 13.30 uur
· 26 juni :Oorlogsmonument Buurse  onthulling 11.00 uur.