23 jun - 12:00 Haaksbergen - aangepast om 10:15

Een mooie mijlpaal voor Erve Knippert

Zorgboerderij viert twintigste verjaardag

HAAKSBERGEN – Op 18 juni vierde zorgboerderij Erve Knippert haar twintigste verjaardag. Een groot feest met z’n allen, dat zat er vanwege de corona helaas niet in. Maar voor deelnemers en medewerkers ging deze mijlpaal niet onopgemerkt voorbij. Het erf was vrolijk versierd en er waren tal van verrassende extraatjes in de feestweek.

De 18e juni was het op de kop af twintig jaar geleden dat Erve Knippert haar eerste deelnemers mocht verwelkomen. De zorgboerderij aan de Hulstweg is bedoeld voor ouderen met een lichamelijke, geestelijke dan wel verstandelijke beperking. Mensen die houden van het buitenleven en de natuur. Op de zorgboerderij kunnen zij een zinvolle en plezierige dag beleven. Voor hen betekent dit veelal langer zelfstandig thuis kunnen blijven wonen. En niet onbelangrijk… mantelzorgers worden ontlast.

Op de boerderij is altijd wat te doen, in de keuken, de stallen, de moestuin en siertuin. Denk aan zaaien, oogsten, wieden en snoeien. Helpen met het voorbereiden van de warme maaltijd. Bakken en jam maken. Dieren verzorgen. Schilderen, vegen, boodschappen doen, brandhout zagen. Een geliefde activiteit is heerlijk wandelen in de landelijke omgeving. De deelnemers hebben de vrije keuze, voor iedereen is er wel iets wat hij of zij leuk vindt. “We werken wensgericht”, laat zorgboerin Marga Broekhuis weten.

In 2006 ontving Erve Knippert als eerste zorgboerderij in Nederland het kwaliteitskeurmerk van de Federatie Landbouw & Zorg. Het resultaat van toewijding en betrokkenheid bij de doelgroep. Constant is Erve Knippert in beweging.

Een kweekkas verrees op het erf en plantentafels op werkhoogte. De keuken werd flink vergroot. Verrijdbare kippenhokken werden gebouwd. Een stal werd omgevormd tot een sfeervolle, comfortabele tweede huiskamer in boerenstijl, speciaal voor deelnemers die baat hebben bij meer individuele zorg. Verder zijn er doorlopend stagiaires uit binnen- en buitenland. Internationale contacten vindt Marga Broekhuis waardevol. “Ten eerste vinden de deelnemers dat prachtig. Daarnaast vind ik het belangrijk dat het concept zorgboerderij wereldwijd wordt verspreid. Zodat ook ouderen in andere landen kunnen ervaren hoe zinvol en nuttig dit is.”

De afgelopen week konden de deelnemers dagelijks genieten van een speciaal feestmenu en natuurlijk was er gebak bij de koffie.

Deelnemers kregen een blijvende attentie en wel een koekjes trommel met koekjes gebakken in de bakspieker (stenen buitenoven) van Erve Knippert. De medewerkers ontvingen ook deze gevulde herinnering, maar ontvingen daarnaast wat versnaperingen thuis, zodat men deze verjaardag op gepaste afstand konden meevieren.

Foto: Links Marga Broekhuis, rechts Toon Siegmund.  Foto: Erve Knippert