10:32 Haaksbergen - aangepast om 10:34

Een nieuwe start

HAAKSBERGEN – Sinds 1 november heeft Haaksbergen er en nieuw bedrijf bij: “Maisam Kaas”, gevestigd aan de M.A. de Ruijterstraat 20a. Maisam Aljundi en Rafeik Khateib maken Arabische, zachte kaas.

Maisam en Rafeik wonen sinds 2015 met hun 2 dochters in Haaksbergen. Rafeik: “ Wij komen uit Syrië. Tot de oorlog uitbrak hadden wij daar een goed leven; een mooi appartement, allebei een goede baan bij de gemeente Aleppo. De oorlog kwam steeds dichterbij, ik verloor mijn baan omdat ik in een “verdachte“ provincie geboren ben, de kinderen konden niet meer naar school. Nadat een goede vriend van ons om het leven kwam door een bombardement besloten we om ons land te ontvluchten”.

De eerste jaren in Nederland waren niet gemakkelijk, alles is vreemd, de taal, de gewoontes. En ook het gemis van familie en vrienden, de zorgen die er zijn over de achterblijvers.

Maar geleidelijk aan begon het te wennen, zelfs het weer… Toen de inburgeringsexamens waren gehaald werd het tijd om uit te zien naar werk.

Maisam: “Als je in een ander land gaat wonen is niets meer vanzelfsprekend. De vraag is “wie ben ik hier?” Wij hebben ons best gedaan om ze snel mogelijk een toekomst op te bouwen. We kwamen er achter dat het niet zo gemakkelijk is  om een geschikte baan te vinden met gebrekkige kennis van de taal en zonder Nederlands diploma.                                                                                                 

Wij waren begonnen om zelf kaas te maken welke in Arabische landen heel veel gegeten wordt. Deze kaas is in Nederland (bijna)  niet verkrijgbaar. Vrienden en kennissen die de kaas proefden vroegen ons om wat voor hen te maken. Geleidelijk aan ontstond het idee om voor ons zelf te beginnen, wij willen graag ons eigen geld verdienen, niet van een uitkering afhankelijk.  Ik ben me gaan oriënteren en heb diverse cursussen gevolgd. Er komt heel wat bij kijken om voor je zelf te kunnen beginnen”.

Inmiddels is er een mooi bedrijf geopend dat voldoet aan alle strenge hygiëne eisen.

De bedoeling is dat het niet alleen bij kaas maken blijft maar dat er ook andere zuivel-gerelateerde lekkernijen uit de Arabische keuken zoals labna (dikke romige yoghurt/yoghurtbolletjes), shanklish ( gekruide kaasbollen) en ghee (boterolie)  gemaakt gaan worden.

Maisam: “Wij zijn echt dankbaar dat wij hier de kans gekregen hebben om hier ons leven op te bouwen en willen ook graag dat ons bedrijf een plek wordt waar culturen elkaar kunnen ontmoeten en van elkaar kunnen leren. Wij zijn van plan om elke maand mensen uit te nodigen voor een Syrisch ontbijt om onze producten te proeven”.

Voor wie nieuwsgierig is geworden naar deze voor Nederland onbekende producten is van harte welkom aan de M.A. de Ruijterstraat 20a. Tel 06-14124707.