09 jan - 12:00 Haaksbergen - aangepast om 12:56

Eerste marathon op natuurijs in…Winterswijk

HAAKSBERGEN – Teleurstelling bij IJsch. De eerste marathon op natuurijs gaat niet naar Haaksbergen, maar naar  Winterswijk. Het is de gunfactor die nieuwkomer Winterswijk in de kaart speelt. In de kantine van IJsch moest de mededeling even worden verwerkt.

 De marathoncommissie van de KNSB stelde dinsdagmorgen vast dat zowel het ijs in Winterswijk als in Haaksbergen geschikt was voor het houden van een schaatsmarathon in de A-categorie voor de mannen en de  vrouwen. De keuze viel op Winterswijk. De werkgroep EMON (Eerste Marathon Op Natuurijs) was eerder al aan het werk gegaan om bij een plotseling intredende vorst de eerste marathon op natuurijs in 2024 in Haaksbergen te kunnen organiseren. En dat bleek geen overdreven enthousiasme. ,,Je kunt er maar beter klaar voor zijn mocht het plotseling gaan vriezen”, lieten de aanwezige werkgroepleden dinsdag weten toen officials van de KNSB het ijs keurden.

 En dan ben je er klaar voor en valt de keuze op een nieuwe speler in de wedloop op de marathonprimeur in de buitenlucht. Nooit was een jaar zo warm. Nooit viel er in de herfst zoveel regen, waardoor de schaatsskeelerbaan spontaan onder water kwam te staan. De klimaatverandering lijkt duidelijk zijn stempel te drukken. Veranderingen waar je als ijsclub moedeloos van kunt worden. Zo niet bij IJsch; de grillen van IJs-God Thialf zijn immers ondoorgrondelijk, zo concludeerde de op de uitslag wachtende ijsmeesters van de Haaksbergse ijsvereniging dinsdag. Maar helaas.  

Vorig jaar ging de primeur ook al aan de neus van IJsch voorbij. ,,We waren er ook toen heel dicht bij en kwamen slechts 2 millimeter ijsdikte tekort. Twee millimeter verwijderd van een iconische schaatsavond met alle topmarathonschaatsers op onze thuisbaan op Sportpark Scholtenhagen. Het Friese Burgum ging er als nieuwkomer met de eer vandoor. En nu Winterswijk. De teleurstelling is groot. Maar we gaan vanavond in Winterswijk naar de wedstrijd kijken”, toonde IJsch zich een sportief ‘verliezer’.

 Naast gevestigde ordes als Veenoord, Noordlaren, Nieuw Buinen waren de weergoden Haaksbergen en Winterswijk dit jaar heb meest gezind. ’t Giet on! luidde het dinsdagochtend in de kantine van de ijsbaan op het Scholtenhagen. Het was alleen nog niet duidelijk waar. De KNSB koos uiteindelijk voor Winterswijk. 

,,We hebben veel ervaring, kennis en kunde in Haaksbergen om hier de eerste marathon in recordtijd te realiseren”, verklaarde de woordvoerder van IJsch. ,,Maar het is aan de KNSB, die heeft nu gekozen.”