14:00 Haaksbergen - aangepast om 11:52

En nóg een rotonde!

Er wordt smachtend naar uitgekeken. Het moment waarop de oude N18 weer open gaat voor verkeer van en richting Eibergen. Over luttele weken is het zover en is de nieuwe rotonde ter hoogte van de Wiedenbroeksingel zo goed als klaar, net als de oversteek iets verderop bij de Smitterijweg. De weg gaat in eerste instantie open met snelheidsbeperkingen, totdat eind mei de allerlaatste en afrondende werkzaamheden worden uitgevoerd. Want voor dat werk is ander weer nodig. De nieuwe rotonde maakt een einde aan de onoverzichtelijke kruising en zorgt straks voor een betere en veiligere doorstroming van het verkeer.

Het heeft best wat voeten in aarde gehad om de complexe kruising om te bouwen naar een rotonde en tegelijk allerlei verbeteringen onder de grond door te voeren. Vanaf vorige zomer is er aan de rotonde gewerkt. “Van omwonenden en weggebruikers is zonder meer het nodige geduld gevraagd en daarvoor bedanken we hen van harte!”, zegt wethouder Jan-Herman Scholten. “Maar ik kijk ook vooruit. We hebben straks 40 jaar profijt van een betere  verkeersdoorstroming. Bovendien is nu ook ondergronds alles klaar voor de toekomst.” De wethouder doelt daarmee op ontwikkelingen als de energietransitie en klimaatverandering. “Het energienet in deze omgeving is voorbereid op het toenemende gebruik van elektriciteit door bijvoorbeeld zonnepanelen en elektrische auto’s. Nieuwe waterleidingen vervangen de oude en telkens springende leidingen. En een nieuw rioleringsstelsel is straks beter in staat de steeds hevigere buien te verwerken.”

30
De laatste hand wordt op dit moment gelegd aan zowel de rotonde als de oversteek verderop. Als het weer goed blijft en de wegwerkers onverminderd door kunnen met hun werk gaat de weg binnenkort weer open. De snelheidslimiet is dan nog wel een tijdje 30 km per uur tot het laatste puntje op de i is gezet: het aanbrengen van een rode deklaag voor de fietspaden. Daarvoor gaat de weg nog een keertje op slot. Dat duurt dan ongeveer een week. Voor die laatste werkzaamheden moeten de condities goed zijn. Ofwel: een warme temperatuur en weinig vocht. Dat zal waarschijnlijk rond eind mei zijn. Als dat is afgerond gaat de maximumsnelheid naar 50 km per uur. In het najaar wordt de hele weg – van de kruising Veldmaterstraat tot en met het Glazen Bos – van nieuwe beplanting voorzien. De weg kan daarvoor open blijven.

Vervolg
Voorlopig kunnen weggebruikers dan volop de oude N18 gebruiken. Wethouder Scholten: “Helemaal klaar zijn we nog niet. Wel moeten nog nadenken over hoe we de kruising met het Scholtenhagen willen inrichten, er moet een besluit genomen worden over wat te doen met het viaduct en als laatste hebben we de wens om het laatste kruispunt richting Enschede – ter hoogte van de kippenboer – te verbeteren. Kortom, de toekomstige besluitvorming houdt ons letterlijk nog wel even van de straat!” Zodra de weg binnenkort weer opengesteld wordt bericht de gemeente daar via verschillende kanalen over.

Quizje
In Haaksbergen houden we van rotondes. Daarom even een quizvraagje: Hoeveel rotondes zijn er binnen de Haaksbergse gemeentegrenzen? Onder de juiste inzendingen wordt een leuk prijsje verloot. Stuur je antwoord vóór 24 maart naar communicatie@haaksbergen.nl met daarbij je naam, adres en telefoonnummer.