02 okt - 12:04 Haaksbergen - aangepast om 11:05

Engelse Mijlenloop is geschiedenis, clinic gaat door

HAAKSBERGEN – De organisatie van de Engelse Mijlenloop besloot afgelopen week na 25 jaar de stekker uit het evenement te trekken. Te weinig vrijwilligers is de reden dat er komend voorjaar geen 26ste editie volgt.

De presentatie van de Engelse Mijlenloop in 1994 gebeurde geheel in stijl toen de gebroeders Toon en Herman Tankink van AVH getooid met bolhoed een nieuw hardloopevenement in Haaksbergen aankondigden.  De loopwedstrijd ging over 10 Engelse Mijlen van de Markt in Haaksbergen richting Buurse en terug. En als je 5 mijlen wilde lopen, keerde je bij de Koekoeksbrug om. Richard Leussink werd 5 jaar geleden gevraagd om de hele boel op te schudden, nadat zich eerder al het verval van de loop aandiende. Leussink durfde het aan om voor een geheel nieuw parcours te kiezen, Buurse eruit te laten en nieuwe elementen toe te voegen. Met succes.

Gebrek aan onder meer vrijwilligers breekt de organisatie nu op, laat ze weten. ,,Dit voorjaar hebben we dankzij inzet van velen een geweldige 25e editie van onze Haaksbergse Engelse Mijlenloop mogen meemaken. Met prachtig weer hebben een kleine 1000 deelnemers genoten van onze HEM-loop. Ondanks een tekort aan vrijwilligers heeft een kleine groep mensen waanzinnig veel werk verzet om die Jubileumeditie door te kunnen laten gaan.”

Vorige week maandag is een aantal oud kartrekkers en de organisatie bijeen gekomen. Na lang wikken en wegen bleek dat ze het niet meer voor elkaar kregen om de trekkersrollen ingevuld te krijgen. ,,De verantwoording voor het organiseren van een dergelijk evenement wordt steeds groter en daarmee ook de druk voor de organisatie. Als bestuur van AVH, samen met de  HEM-organisatie, zijn we van mening dat we niet meer in staat zijn om nog een volgende HEM-loop te organiseren. Daarom hebben we met pijn in ons hart besloten om te stoppen op het hoogtepunt. We sluiten een prachtige periode van 25 jaar Haaksbergse Engelse Mijlenloop af waar we als vereniging met veel trots en plezier op terug kijken.”

Clinic

De jaarlijkse hardloopclinic gaat wel gewoon door. ,,Het doel blijft beginnende en opnieuw startende lopers op een leuke en verantwoorde manier te begeleiden”, meldt Linda ter Woerds van atletiekvereniging AVH. ,,Met behulp van een goede opbouw in het schema, aandacht voor de techniek door middel van Bewust Hardlopen in combinatie met een video analyse, kunnen deelnemers een basis leggen om op recreatieve wijze te gaan hardlopen.” De informatieavond bij AVH gaat daarom komende maandag 7 oktober gewoon door. Aanvang 20.00 uur, clubgebouw Scholtenhagenweg.