13:41 Haaksbergen - aangepast om 09:43

Er wordt (hard) gewerkt aan de Haaksbergse fietspaden

Nieuwe deklaag van harder materiaal

HAAKSBERGEN – Haaksbergen mag zich gelukkig prijzen met zo’n 60 kilometer aan fietspaden die dwars door de natuurgebieden voeren. En ook nog eens in een prima staat van onderhoud verkeren. Dit is te danken aan de vrijwilligersploeg van de Stichting Rijwielpaden Haaksbergen (SRH). Op dit moment wordt het complete netwerk van een nieuwe, hardere deklaag voorzien.

Met een gezellig fietsweekend op de Sallandse Heuvelrug vierde de SRH onlangs zijn 40-jarig jubileum. Om daarna gelijk weer aan de slag te gaan. Hoewel werken in de natuur voor de zeven mannen van de onderhoudsploeg geen straf is.

Voor de deklaag van de fietspaden gebruikt de SRH nu een ander (half-verhardings)materiaal: Grauwacke. Dit granulaat, speciaal ontwikkeld voor onder meer rijwielpaden, bevat minder leem en meer steen dan het voorheen toegepaste Gralux. Dit resulteert in een harder fietspad dat beter weersbestendig is. Zo zal in de winter minder spoorvorming optreden. En bleef Gralux bij nattigheid nogal plakken aan de banden, dat zal met het nieuwe materiaal een stuk minder zijn. Goed nieuws dus voor alle fietsliefhebbers die gebruik maken van de paden (en dat zijn er héél veel).

Klein nadeeltje van Grauwacke is dat het even tijd nodig heeft om zich te leggen. In het begin zal de nieuwe deklaag wellicht wat losser aanvoelen. “Maar de pas aangebrachte laag wordt daarna nog meerdere keren geëgaliseerd. Na een paar weken is deze mooi vlak en hard”, verzekert Frans van Duist. Hij is voorzitter en coördinator van de SRH. De fietspaden die het Witte Veen doorkruisen hebben inmiddels een Grauwacke-laag. Binnenkort stopt de onderhoudsploeg tijdelijk zijn werkzaamheden. In het voorjaar pakken de vrijwilligers hun klus weer op. Naar verwachting is over zo’n drie jaar het complete Haaksbergse fietspadennetwerk van een nieuwe deklaag voorzien.

 

Foto: In ploegen van drie brengen vrijwilligers een nieuwe deklaag aan op de Haaksbergse fietspaden. Vlnr: Peter Ossenkoppele, Johan Put en Frans van Duist. Foto © Stichting Rijwielpaden Haaksbergen.