19:34 Haaksbergen - aangepast om 13:35

Extra opening Educatief Centrum de Schaapskooi

HAAKSBERGEN – In deze Coronatijd blijven veel mensen in eigen land om vakantie te vieren. Ook rond Haaksbergen is het te merken dat de campings goed bezet zijn en er dus veel toeristen in ons mooie dorp en zijn prachtige omgeving verblijven.
Daarom heeft de Stichting Schaapskudde Haaksbergen besloten om naast de bestaande openingstijden van het Educatief Centrum aan de Schapendrift een extra middag toe te voegen. Buiten de vakantietijd is het open op woensdagmid-dag van 13.30 – 17.00 uur en op zondag-middag van 12.00 – 16.00 uur. Nu is daar de zaterdagmiddag van 13,30-17.00 uur bijgekomen vanaf nu tot eind augustus.

De schaapskooi Haaksbergen ligt aan de rand van het eeuwenoude Haaksberger-veen, een uniek hoogveengebied met veel bijzondere planten en dieren en prachtige wandelpaden. In de zomertijd graast de kudde met de herder en zijn hond in dit gebied en helpt daarmee het veen open te houden. Tijdens uw fiets- of wandeltocht door het veen kunt u de kudde bezoeken.
In de winter keert de kudde terug naar de kooi om daar in een behaaglijke stal lammetjes te krijgen. Begin mei zijn deze groot genoeg om samen met de schapen weer op weg te gaan naar het veen. Bij de kooi is ook een informatie centrum gebouwd, het Educatief Centrum.
Dit gebouw is een kopie van een oud historisch “schoapschot” zoals er in vroeger tijden tientallen rondom het veen stonden. In dit gebouw kunt u films bekijken over de schaapskudde onder het genot van een kopje koffie/thee met appelgebak of een alcoholvrij biertje. Voor de kinderen is er fris of een ijsje.
Er is ook een permanente expositie over de schapenhouderij en het veen. En mocht u de kudde niet gevonden hebben in het veen, dan kunt u dankzij een VR bril toch met de kudde mee. Voor de kleintjes is er een smart table met interactieve schapenspelletje.
Bij mooi weer is het terras open met enkele speeltoestellen.

Op afspraak kunt u ons bezoeken met familie, vrienden, club, buurt of bedrijf. Daarbij kan een voordracht over de schaapskudde gegeven worden en/of een gezamenlijke wandeling naar de kudde. Ook een workshop schapendrijven (foto) behoort tot de mogelijkheden. Voor meer informatie kijk op onze website www.schaapskuddehaaksbergen.nl