29 mei - 12:00 Haaksbergen - aangepast om 13:53

FKB-erespeld voor nietsvermoedende Herman ter Huurne

Kwart eeuw bestuurder bij St. Barbara

HAAKSBERGEN – Tijdens de jaarvergadering op 21 mei stond Uitvaartvereniging St. Barbara niet alleen stil bij haar zeventigste verjaardag. Tot zijn grote verrassing werd voorzitter Herman ter Huurne het feestelijk middelpunt van de avond. Al een kwart eeuw maakt hij zich verdienstelijk in het bestuur, waarvan de laatste 15 jaar als voorzitter. Voor zijn inzet werd Ter Huurne beloond met de gouden FKB-speld.

Het eerbetoon komt voor Herman ter Huurne totaal onverwacht. “Een complete verrassing! Daar kun je alleen maar van dromen”, aldus de niets vermoedende voorzitter. “De rest van het bestuur heeft dit achter mijn rug om weten te regelen. Ook mijn zoons en buren wisten ervan, maar niemand heeft zich versproken.”

Hij is aangedaan als Harry Koopman namens de Federatie van Katholieke Begrafenisverenigingen de FKB erespeld op zijn revers bevestigt en hem de bijbehorende oorkonde  overhandigt. Lovende woorden zijn er ook van medebestuurder Wim ten Voorde, Cor ter Braak (Uitvaartverzekering Twenthe) en Robert de Boer (Uitvaartcentrum Startman).

Goed huisvader

Vanwege zijn financiële achtergrond werd Herman ter Huurne 25 jaar geleden binnengehaald als tweede penningmeester. “Destijds werkte ik nog als locatiedirecteur bij ING”, vertelt hij. “Van een bank waar winst centraal staat naar een uitvaartvereniging zonder winstoogmerk.” Als toenmalig voorzitter Marc Oortman in 2004 stopt omdat hij priester wordt, strikt hij Ter Huurne om de voorzittershamer van hem over te nemen. “’Herman, dit moet jij doen’ zei hij. Ik zie het als mijn taak om als een goed huisvader op de vereniging te passen. Samen met het bestuur. Dat is een stel fijne mensen. Het klikt goed en er is ook tijd voor gezelligheid.”

Nog één of twee jaar

Met zijn 75 jaar is Herman ter Huurne ouder dan het Barbara. Tijdens de jaarvergadering is hij herkozen tot voorzitter. Hoewel hij eerder al aangaf een keer te willen stoppen, gooit hij de voorzittershamer niet zomaar in de ring. “Hooguit één of twee jaar blijf ik dit nog doen. Het is bij ons de regel dat je zélf een opvolger aandraagt en inwerkt. Die nieuwe voorzitter heb ik helaas nog niet gevonden. Dus wie zich geroepen voelt….”