12:00 Haaksbergen - aangepast om 11:31

Fotogroep Haaksbergen viert 50ste verjaardag

HAAKSBERGEN – De Fotogroep Haaksbergen beleeft dit jaar haar 50-jarig bestaan. Voor de aftrap heeft de jubilerende  Fotogroep met Bas Meelker een van de meest toonaangevende landschapsfotografen (zie foto) weten te strikken. Iedereen is welkom op woensdag 14 februari in De Kappen. Aanvang 19.30 uur.

 Het is op de kop af de datum dat de Fotogroep Haaksbergen in 1974 werd opgericht op initiatief van een plaatselijke fotograaf. Fotografie een gezelligheid gingen hand in hand. In het jubileumjaar van het 40-jarig bestaan in 2014 hield de club haar eerste grote Fotobiënnale. Bijna jaarlijks exposeert de club in onder meer de bibliotheek in Haaksbergen in het kader van het thema van de Boekenweek. 

De landschapsfotograaf is de hoofdgast van de feestelijke opening van het jubileumjaar. ,,Deze dag is het precies een halve eeuw geleden dat een stel Haaksbergse fotoliefhebbers besloot zich te verenigen in een fotoclub”, laten ze bij de jubilerende Fotogroep weten. ,,Deze mijlpaal is een feestje waard en dat houden we op de oprichtingsdatum, op de kop af een halve eeuw na dato.” Bovendien staat het jubileumjaar in het teken van de eerste lustrumeditie van de Fotobiënnale.

Gedrevenheid
Bas Meelker is een van de meest toonaangevende landschapsfotografen van ons land. Hij maakte in binnen- en buitenland furore met zijn grote passie. ,,Mijn lezingen weerspiegelen die passie en gedrevenheid als landschapsfotograaf’’, geeft hij aan. ,,Ik neem het publiek in Haaksbergen  straks mee op reis en laat het momenten beleven waarbij landschap en licht samenkomen tot iets bijzonders.” 

Fotowedstrijd
Tijdens de openingsavond is ook de bekendmaking van de winnaars van de jubileum-fotowedstrijd onder inwoners van de gemeente Haaksbergen. Bovendien krijgen de vijftig beste inzendingen iets later dit jaar een prominente plek op de Fotobiënnale Haaksbergen van 25 mei tot en met eind oktober.

 Schooljeugd
Andere activiteiten in het jubileumjaar zijn onder meer twee fotoprojecten in samenwerking met een aantal Haaksbergse basisscholen en met leerlingen van het Assink Lyceum. Daarnaast is de Fotogroep Haaksbergen organisator van Foto Regionaal, waar leden van clubs die zijn aangesloten bij de Twentse afdeling van de landelijke Fotobond aan meedoen. ,,Zij moeten hiervoor een samenhangende reeks van vijf foto’s insturen. De beste inzendingen zijn later in het jaar te zien op een expositie in de Kunstzaal van De Kappen.”

Aanmelden openingsavond
Belangstellenden voor de feestelijke start van het gouden jubileum met de lezing van Bas Meelker moeten zich wel van tevoren aanmelden. Inloop vanaf woensdag 14 februari vanaf 19.00 uur (aanvang 19.30 uur) in De Kappen. Entree is gratis. Aanmelden kan met fgh@fotogroephaaksbergen.nl, met vermelding van het aantal personen.