27 sep - 11:41 Haaksbergen - aangepast om 11:41

Foto’s van weleer in winkelpanden 

Bijzondere expositie

HAAKSBERGEN – Kijken naar fraaie foto’s hoe winkelpanden er vroeger uitzagen. Dat kan de laatste maanden van dit jaar bij verschillende winkels in Haaksbergen. Initiatiefnemer Henk Krooshof organiseert in samenwerking met De Historische Kring een winkeletalagetentoonstelling. In de etalages zijn foto’s van vroeger te zien. Daarmee komt de geschiedenis van Haaksbergen tot leven. Gewoon kijken naar de geschiedenis: daar gaat het om. 

“We willen ze ook exposeren bij de Historische Kring  tijdens de kerstmarkt van Haaksbergen”, laten coördinatoren Henk Krooshof en Wim Oltwater van de winkeletalagetentoonstelling weten. 

Het doel is Haaksbergenaren en andere belangstellenden te laten zien hoe de panden er vroeger uitzagen. In deze krant verschijnt momenteel wekelijks een kort verhaal met enkele foto’s over de winkeletalagetentoonstelling. 

In deze derde aflevering komt de Molenstraat aan bod. Het was een gezichtsbepalende plek in de geschiedenis van Haaksbergen. Het Broekenhuis is er onder meer gevestigd. Het pand is ontworpen door architect Schilderman. Reeds in 1702 stond op deze plek een woonhuis. Veel meer is er niet over bekend dan dat er een klein kamertje was met een schoorsteen. In 1851 stond naast dit pand een gebouw. Het was eigendom van schoenmaker Jannes Brevink. Op 16 augustus van dat jaar brak er brand uit. Zelfs het tijdstip is bekend. Het begon ‘s middags omstreeks twee uur. Er stond een krachtige westenwind. Daardoor kon het vuur zeer snel overslaan naar de woningen aan de overzijde van de Molenstraat. Ook sloeg het vuur over naar de Oostenstraat, de huidige Von Heijdenstraat. De vuurzee had een verwoestende werking. De brand was onbeheersbaar. Tal van panden brandden af. Pas de volgende ochtend was de vuurzee bedwongen. Meer dan dertig gebouwen waren geheel of gedeeltelijk verwoest. Ook panden aan de Brink en de huidige Dr. Prinsstraat vielen ten prooi aan de vlammenzee. De schade was enorm. Maar er was ook opluchting dat er geen dodelijke slachtoffers zijn gevallen.