11:12 Haaksbergen - aangepast om 11:12

Gebruikt jouw puber drugs?

Loes geeft advies aan ouders

Iedere gemeente heeft een centraal punt waar ouders of opvoeders terecht kunnen voor informatie en advies over opvoeden en opgroeien. Haaksbergse ouders kunnen hiervoor terecht bij de Noaberpoort, waar het Loes-loket Haaksbergen zit. Opvoedadviseurs Sabrina van Huisstede en Marion Kaaks zijn het gezicht van Loes in Haaksbergen. Heeft u vragen over de opvoeding van uw zoon of dochter? Of wilt u meer weten hoe u het gesprek met uw zoon of dochter aan gaat over drugs? Dan kan Loes helpen. Pubers experimenteren soms met drugs, bijvoorbeeld om een eigen persoonlijkheid te kunnen ontwikkelen. Door zelf ervaringen op te doen en dingen uit te proberen leert een puber waar zijn of haar grenzen liggen en wat zijn of haar mogelijkheden zijn. Dat pubers drugs gebruiken, kan bijvoorbeeld komen uit nieuwsgierigheid of om bij de groep te horen. Vaak stoppen pubers na verloop van tijd met de drugs. Wel is het belangrijk om te beseffen dat drugsgebruik gezondheidsrisico’s met zich kan meebrengen. Het is het belangrijk om als ouder goed op de hoogte te zijn.

Een aantal tips
Als je als ouder goed geïnformeerd bent over drugs voorkomt dit angst en kan je een nuchtere houding aannemen naar je puber. Daarnaast is het belangrijk om de risico’s te bespreken en het goede voorbeeld te geven. Als je wilt dat je puber zo gezond mogelijk opgroeit, dan zul je duidelijk moeten stellen dat je het gebruik van genotmiddelen als drugs niet tolereert. Een uitgebreid overzicht van alle tips is te vinden op www.loes.nl/tips/puber/opvoeden/gebruikt-jouw-puber-drugs.

Heeft u nog vragen?
Op www.loes.nl zijn naast tips, ook blogs van andere ouders, opvoedcursussen en andere interessante links en folders te vinden. Ouders die vragen hebben, kunnen deze telefonisch stellen via (053) 573 45 89 of via het contactformulier op de website. Liever een persoonlijk gesprek? Maak dan een afspraak met Marion of Sabrina in de Noaberpoort.

Voorlichtingsbijeenkomst voor ouders
Tijdens de puberteit kan je kind te maken krijgen met verleidingen. Ook met alcohol- of drugsgebruik. Hoe ga je hier als ouder mee om? Hoe ga je met je kind in gesprek? Op donderdag 7 oktober van 20.00 tot 21.00 uur is er een digitale voorlichtingsbijeenkomst over dit onderwerp. Ouders die meer informatie of hulp willen zijn van harte welkom. Aanmelden kan tot dinsdag 5 oktober, via teamjeugd@noaberpoort.nl. Meer informatie is te vinden op www.noaberpoort.nl/voorlichtingsbijeenkomst.

Voor wie?
Als ouder is het belangrijk om te weten wat er speelt op het gebied van drugs. Daarom is het goed om een voorlichting te bezoeken of u in te lezen over de middelen die er gebruikt worden door jongeren. In Haaksbergen zijn verschillende organisaties waar u terecht kunt met uw vragen of voor meer informatie. De komende weken leest u meer over welke organisaties dat zijn en wat ze voor u kunnen betekenen. Deze week meer informatie over Loes. Loes geeft advies aan ouders over opvoeden en opgroeien.