20 mrt - 16:05 Haaksbergen - aangepast om 16:07

Geluidsoverlast bron van ergernis

Voor mijn functie als wijkagent krijg ik twee diensten in de week. Daarnaast doe ik ook nog de reguliere surveillancedienst. Tijdens deze diensten krijgen wij vaak meldingen over geluidsoverlast. Dit  kan een vreselijke bron van stress of ergernis zijn. Een veel gehoord misverstand is dat je tot tien uur ’s avonds zoveel geluid mag maken als je zelf wilt. Wanneer anderen echter last van u hebben door (te) hard geluid, kan er al sprake zijn van geluidsoverlast.
Geluidsoverlast kan zich in vele vormen aandienen. Een feest bij de buren, een klussende flatbewoner die tot laat in de nacht aan het boren is, een blaffende hond of te harde muziek.

Wat kunt u er aan doen?
Bij deze vormen van geluidsoverlast, waarbij u de veroorzaker kent, kunt u het in veel gevallen prima zelf oplossen door uw buren er op aan te spreken en eventueel afspraken te maken. Als het om 3 uur ’s nachts is, is het natuurlijk wat anders. Meestal leidt dit tot een oplossing. Lukt dit niet, dan kunt u de politie bellen. Anders ligt het wanneer de overlast veroorzaakt wordt door groepen jongelui op knetterende brommers bij u in de buurt. Om te voorkomen dat u als klager tot zondebok wordt verklaard, kunt u in zo’n geval het beste onmiddellijk contact opnemen met de politie via 0900-8844.

Boete of inbeslagname geluidsapparatuur
Bij een eerste melding wordt de veroorzaker van de geluidsoverlast meestal gewaarschuwd, tenzij er sprake is van extreme vormen van geluidsoverlast. Dan kan er proces-verbaal worden opgemaakt, waarbij een boete opgelegd wordt van 140 euro. Bij herhaling kan zelfs de geluidsapparatuur in beslag worden genomen en bepaalt justitie de hoogte van de boete. Maar liever laten we het niet zover komen en doen we een beroep op u. Houd een beetje rekening met elkaar: kijk uit met geluid