21:41 Haaksbergen - aangepast om 21:41

Gelukwensen voor 101-jarige Dini Haveman-Kamp

Rob Welten geniet van haar levensverhaal

Ze werd geboren in Almelo op 24 mei 1921. Sinds augustus vorig jaar woont Dini Haveman-Kamp in Het Saalmerink. Met een feestelijk bloemetje op haar 101ste verjaardag deed burgemeester Rob Welten haar een groot plezier.

Met aandacht luisterde Welten naar haar levensverhaal. “Thuis hadden we een café. Op een opkamertje, boven de ijskamer, ben ik geboren”, vertelt de jarige. Maar wat een blijde dag had moeten zijn, werd overschaduwd door verdriet. Want haar moeder overleed in het kraambed. En dat vindt de jarige nog altijd lastig. Ze was (en bleef) de jongste van acht kinderen. Haar oudste zus nam de zorg voor haar op zich.

Chocolademelk
Naar de lagere school ging ze met plezier. Ze sloot vriendschap met Daantje, het zoontje van de hoofdonderwijzer. Geregeld nam hij haar mee naar zijn huis. Dat ze daar chocolademelk met een koekje kreeg bezorgde haar een gevoel van geluk. Na de huishoudschool, ze was een jaar of 15, ging ze in betrekking bij een welgestelde alleenstaande dame. Tot in detail beschrijft ze hoe haar mevrouw gekleed ging. “Wat weet u dat nog goed!’, zegt Welten vol bewondering. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was een hoge Duitse officier ingekwartierd. Voor die man met zijn grijze uniform en zwarte laarzen had ze ontzag. Wat hij zei toen hij vertrok maakte nóg meer indruk: “Ik heb dit alles ook niet gewild…”

Man en kinderen
Ze leerde Jaap Haveman kennen, een Amsterdammer. In 1946 trouwden ze, gingen in Hengelo wonen en kregen samen drie kinderen: Ans, Jeannette en Jan. Dat werd later uitgebreid met vier kleinkinderen en alf achterkleinkinderen. De zorg voor man en kroost was haar alles. Jaap en Dini Haveman wilden hun kinderen een basis voor een goede toekomst meegeven. Er kwam een piano, ze bezochten concerten en musea en gingen kamperen. En ze maakten het thuis gezellig.

Bloemschikken
Het overlijden van haar maatje Jaap in 1991 bezorgde haar veel verdriet. Afleiding vond ze in vrijwilligerswerk. Ze bezocht ouderen. En ze verzorgde ontelbare workshops bloemschikken, haar grote passie. Haar 100ste verjaardag vierde ze in Hengelo, in de kangoeroewoning bij dochter Jeanette. Haar afnemende gezondheid maakte opname in een verzorgingshuis onvermijdelijk. Dat werd Het Saalmerink, waar ze naar eigen zeggen fantastisch wordt verzorgd.