11 sep - 12:00 Haaksbergen - aangepast om 11:11

Gemeente wil zwerfafval te lijf gaan mét inwoners

Chipszakjes in de berm, blikjes naast de stoeprand, lege pakjes sigaretten in de bosjes. Helaas treffen we ook in Haaksbergen vaak zwerfafval aan. Dat is jammer toch? De gemeente wil graag samen met inwoners zorgen dat de straten, plantsoenen en sportterreinen schoner worden. Om te beginnen zijn afgelopen week alle sportverenigingen met een eigen terrein aangeschreven. De clubs kunnen ondersteuning krijgen voor nettere sportvelden.

Sportverenigingen krijgen wekelijks heel wat sporters en bezoekers over de vloer. Die laten wel eens een verpakking van een versnapering vallen op plekken waar dat niet hoort. Sportverenigingen worden daarom uitgenodigd om ‘supporter te worden van schone sportterreinen’. Samen met de gemeente kan een sportvereniging in actie komen. Dat kan door bezoekers duidelijk te vragen om hun afval netjes in een afvalbak te werpen, maar ook door opruimdagen te organiseren. De gemeente kan daarvoor hulpmiddelen aanbieden. De verenigingen kunnen in een gesprek aangeven waaraan ze behoefte hebben.

Basisscholen

Jong geleerd is oud gedaan. Met die gedachte inventariseert Twente Milieu – in opdracht van de gemeente – momenteel wat zinvolle activiteiten zijn voor kinderen. Veel basisscholen vinden het belangrijk om hun leerlingen het een en ander bij te brengen, bijvoorbeeld over hergebruik van afval en het belang van afvalscheiden. Twente Milieu kan op verschillende manieren een rol spelen bij de educatie van leerlingen. Ook hebben meerdere basisscholen afgelopen jaar al aangegeven afval beter te willen scheiden.

Opschoondag

Er zit nog meer in de pijplijn tegen zwerf-
afval. Net als vorig jaar gaat er opnieuw een opschoondag plaatsvinden in Haaksbergen. Inwoners kunnen dan met elkaar helpen zwerfafval op te ruimen. Voor bijvoorbeeld grijpers en gele hesjes wordt gezorgd. Meer informatie daarover volgt. Wethouder Louis Koopman, verantwoordelijk voor afvalbeleid bij de gemeente, hoopt dat de acties van de gemeente aanslaan. “Maar als mensen zelf goede ideeСn hebben of mee willen werken, dan horen we dat ook graag!”, nodigt Koopman uit. “Want Haaksbergen schoon houden, dat moeten we met elkaar doen.”

Mensen met ideeСn om zwerfafval tegen te gaan of inwoners die zich als vrijwilliger willen inzetten bij een opruimdag kunnen zich melden bij Sureyya Aksoy van de gemeente via s.aksoy@haaksbergen.nl.