Breaking news
16 nov - 09:42 Haaksbergen - aangepast om 09:45

Gemeenteraad zet licht op groen voor Nobian

HAAKSBERGEN – Nobian mag zout gaan winnen in Haaksbergen. De gemeenteraad zette het licht woensdagavond op groen. Alleen de VVD en het CDA stemden tegen de noodzakelijke verklaring van geen bedenkingen (VVGB). Die is nodig voor het verkrijgen van een omgevingsvergunning van het Ministerie voor Economische Zaken en Klimaat (EZK). EZK geeft de omgevingsvergunning pas af bij een VVGB. Die is er dus nu. Met andere woorden: Nobian mag zout winnen.

Nieuw Haaksbergen speelde een sleutelrol woensdagavond. Deze partij was vorig jaar nog tegen dit plan, maar ging overstag nadat in de afgelopen maanden meer informatie was verkregen over de zoutwinning. Daardoor ontstond er een ruime meerderheid van twaalf (DAP, D66, PvdA en Nieuw Haaksbergen) stemmen voor de zoutwinning. Het zevental van de VVD en het CDA stemden tegen. 12-7 was de eindstand in de gemeenteraad, die uit 19 raadsleden bestaat.

De VVD vreest onder meer voor de toekomst van het landschap. Het CDA verweet het college er een potje van gemaakt te hebben. De beslissing van de gemeenteraad is een grote teleurstelling voor de werkgroep ‘Laat de Hoeve niet zakken’, die fel tegen de zoutwinning is. De werkgroep beraadt zich over vervolgstappen. Daarmee zou het een juridisch vervolg krijgen.