12:00 Haaksbergen - aangepast om 10:55

‘Gemopper’ om renovatie rijwielpaden buitengebied

HAAKSBERGEN – Vrijwilligers van de Stichting Rijwielpaden Haaksbergen werken  momenteel hard aan de renovatie van de fietspaden door het buitengebied van Haaksbergen en Buurse. Gebruikers van paden mopperen soms vanwege de begaanbaarheid. ”Een pad heeft de tijd nodig om te harden.”

Ze werken hard aan een vernieuwd fietspadennetwerk van 65 kilometer rond Haaksbergen. Daar is 4 jaar voor uitgetrokken en de vrijwilligers zijn zo’n beetje op de helft, meldt ‘mister Haaksbergse rijwielpaden’ Frans van Duist. Als voorzitter van de beherende stichting komt hem ter ore dat gebruikers soms mopperen over delen rijwielpaden die minder goed zouden zijn onderhouden. Maar dat is een misverstand. ”Naast regulier onderhoud, zijn we nog steeds bezig het bestaande netwerk te renoveren met een nieuwe onderlaag en nieuwe deklagen. Zo’n passage is nooit in één keer af.  Het heeft gewoon even de tijd nodig om zich vast te leggen voor jaren fietsplezier. Dat willen we graag hebben uitgelegd aan gebruikers.”

De rijwielpaden rond Haaksbergen vormen een uniek netwerk met een totale lengte van 65 kilometer. De onderhoudsgroep heeft door de jaren al heel wat kilometers hersteld met regulier onderhoud. Het moment  dat de eerst aangelegde stukken voor renovatie in aanmerking kwamen, was onvermijdelijk. ”Renovatiewerkzaamheden voeren we in het vroege voorjaar en in het najaar uit om de recreatieve fietser zo min mogelijk tot last te zijn”, legt Van Duist uit. ”Maar als zich eerder dan verwacht een heel mooi weekend aandient, springt iedereen op de fiets.”

Nog even geduld dus en dan zijn ook vernieuwde paden weer uitstekend begaanbaar. ”We hebben natuurlijk het liefst dat iedereen met veel plezier over de paden fietst. Daarvoor zetten de vrijwilligers van Stichting Rijwielpaden zich altijd voor de volle honderd procent in. Het is jammer dat ze daar gemopper voor terugkrijgen. Dat verdient deze club niet en daarom hopen we na deze uitleg op begrip onder de gebruikers.”

Foto: Peter Ossenkoppele, Johan Put en Frans van Duist (vlnr) maken deel uit de Stichting Rijwielpaden Haaksbergen.