17 jun - 10:16 Haaksbergen - aangepast om 10:17

Gerrie weet alles van glas

REKKEN – Glas, het lijkt zo alledaags. Maar schijn bedriegt. Wie Gerrie Slütter-Peterkamp de verhalen hoort vertellen die schuilen die achter de verschillende objecten in haar glas-museum, weet beter. Zondagmiddag 6 juni ging haar museum in Rekken voor het eerst open.

Door Rob Stevens

Gerrie woonde als begin twintiger op kamers in Nijkerk. Dat is veertig jaar geleden. Toen begon het verzamelen van glaswerk eigenlijk. De eigenaar van een winkeltje in de buurt voor ‘huishoudelijke artikelen, kolen en petroleum’, stopte ermee. Ze kocht er een roomstelletje van geel glas en een schaaltje van roze Duits glas. Deze eerste aanwinsten hebben ook een plek in een van de vitrines in ‘Gerrie’s Glasmuseum’. En dat is meteen het aantrekkelijkste van haar museum. Bij elk object heeft Gerrie wel een verhaal. En bovendien weet ze gewoon heel veel van glas: van de historie, van de manier van vervaardigen, de verschillen per land, belangrijke fabrieken, glasontwerpers en glasblazers in Europa en de wereld.

Oranjemarkten, kringloopbedrijven, rommelmarkten en het internet zijn het jachtterrein van Gerrie’s eeuwigdurende zoektocht naar glas.Het is allemaal persglas in haar museum, industrieel vervaardigd glas. Geperst in mallen of met de mond geblazen in een vorm. Elk land heeft daarbij zijn eigen vormen, patronen en kleuren, veranderend in de loop van de tijd. In Nederland is Leerdam natuurlijk bekend als glasstad. De glasverzameling is wisselend gerubriceerd, op tijdperk, producent, stad – en land van herkomst of de toepassing zoals gebakschalen, parfumstellen, zeepdozen, etc. Het oudste glaswerk in haar verzameling stamt uit 1880, de begintijd van geperst glas. Dit vaasje is met de mond in de vorm geblazen.

En niet alleen in het museum is glas te vinden. Ook in de woonkamer van Gerrie en haar man Johan prijken een aantal mooie veelkleurige objecten op de vensterbank. Glas uit Leerdam, ontworpen en geblazen door Arie van Loopik. Van Loopik is begonnen als blazer voor glasontwerper Andries Copier, de bekendste Nederlandse ontwerper van gebruiks- en sierglas. Bijna zestig jaar bepaalde hij het gezicht van de Glasfabriek Leerdam.

Gerrie’s Glasmuseum, Huttendijk 4, 7157 BN Rekken, Tel. 06-20918162, open  woensdagmiddag / vrijdagmiddag / zondagmiddag, openingstijden 13.00 tot 17. 00 uur. Het museum werkt volgens de Corona richtlijnen, met opgave en tijdsloten. www.gerriesglasmuseum.nl.