03 jul - 12:00 Haaksbergen - aangepast om 12:33

Geslaagde start Theaterwerkplaats wordt vervolgd

HAAKSBERGEN –Leerlingen van groep 7 van basisschool de Kameleon wisten samen met een groepje leerlingen van de Paus Joannesschool en Los Hoes het publiek van begin tot einde te vermaken met hun eerste theaterproductie van het meerjarige project de Theaterwerkplaats.

Het was de vele uurtjes repeteren meer dan waard. De voorstelling ‘Jij en ik’ in de Kappen tijdens de Week van de Amateurkunst ging over communicatie. Theaterdocent Frans Pinkse van de projectgroep begeleidde de leerlingen samen met zijn vrouw Ingrid naar de grote dag tijdens de WAK waar op het podium voor een groot publiek alle facetten van de Theaterwerkplaats bij elkaar kwamen. Het initiatief van de WAK is tweeledig:  de jeugd naar het theater halen en diezelfde jeugd bekend maken met meerdere artistieke en creatieve disciplines. Kinderen voor het theater interesseren gaat volgens Bennie Wielens het beste via de scholen. ,,We hebben van alles geprobeerd om de jeugd te bereiken, maar dat is moeilijk. In samenwerking met de plaatselijke basisscholen lukt dat wel.”

Daarnaast krijgen de leerlingen een brede culturele vorming aangeboden met het programma van de Theaterwerkplaats. ,,Bij het maken van de theaterproductie willen we de kinderen met zoveel mogelijk kunstdisciplines in aanraking laten komen. Dan moet je naast dans, muziek en theater ook denken aan vloggen, journalistiek, mime en facilitaire aspecten van een theaterproductie. Want iedereen in de klas moet mee kunnen doen”, legt Frans Pinkse uit. ,,Zie je het niet zitten om op het podium te staan, dan kun je wat in de pr of in de techniek doen of als gastheer of gastvrouw optreden. Ook die mensen zijn nodig voor een theaterproductie.  Deze is dan ook helemaal door leerlingen gemaakt, tot en met de reclameposter.”

Pinkse laat weten dat de Theaterwerkplaats zich als een olievlek over de Haaksbergse scholen moet uitbreiden. Ofschoon het inplannen van de repetities wel even een dingetje was, vonden ze de uurtjes Theaterwerkplaats bij de Kameleon op school beslist van toegevoegde waarde. ,,We nemen een deel van de culturele  vorming over waar de school daar zelf graag meer aandacht aan zou besteden dan mogelijk. Als werkgroep hebben we de intentie volgend jaar ook het voortgezet bij dit meerjarige project te betrekken.”

Foto: De projectgroep met van links naar rechts René van der Kuil, Ingrid Pinkse en Frans Pinkse.