12:00 Haaksbergen - aangepast om 09:18

Goed nieuws voor Haaksbergse autorally fans

HAAKSBERGEN / EIBERGEN –  Goed nieuws voor ook de Haaksbergse liefhebber dan de rallysport. Die kunnen in november op de fiets naar een rallysportevenement dat in no time is doorgestoten tot de elite in z’n soort. ,,De proef op de Vasselring gaat niet door”, meldt organisator Marijn Visser. ,,We houden het binnen de Berkellandse gemeentegrens tot aan Ruurlo en dat maakt het super interessant voor ook de fans uit Haaksbergen.”

Want die stonden tijdens de eerste editie in 2019 in grote drommen langs de kant van de proeven. Het geronk van de zware rallymotoren golfde over het Danspaleis en was nog te horen in Haaksbergen. ,,Nadat deze week rondom Achtmaal het Nederlands Rallykampioenschap eindelijk van start ging met de GTC Rally, kunnen wij jullie leuks nieuws brengen over de afsluiter van de Nederlandse rallykalender, die op zaterdag 20 november rondom Eibergen wordt verreden. Tijdens de tweede editie van de ACtronics Achterhoek Rally zal KP Ruurlo namelijk voor het eerst haar intrede maken.”

Nieuwe klassementsproef

Nadat eerder al de volledig nieuwe klassementsproef aan de zuidkant van Beltrum werd aangekondigd is de proef nabij Ruurlo de tweede nieuwe uitdaging die de equipes zullen aanvangen. Voorzitter Marijn Visser: “De 11,4 kilometer lange klassementsproef bij Ruurlo zal net als de andere klassementsproeven het maximale van de equipes vereisen, ook al omdat een groot deel van de proef over onverharde wegen verreden zal worden. De twee nieuwe proeven zullen worden aangevuld met twee proeven die in 2019 ook al op het programma stonden, namelijk KP Rekken en KP Eibergen. Voor de maximale uitdaging zijn deze proeven echter op de schop te gaan, zodat iedereen gelijke kansen heeft”, aldus Visser.

Compacte rally

Met deze vier proeven wordt de ACtronics Achterhoek Rally volledig in de gemeente Berkelland verreden, al zijn er ook gesprekken met de gemeente Bronckhorst geweest. Marijn Visser: “We hebben afgelopen winter meermaals met de gemeente Bronckhorst en stichting HAMOVE om tafel gezeten om te kijken naar de mogelijkheden voor een klassementsproef op de beruchte Vasselring. Echter is de evenementenkalender in Bronckhorst tijdens het najaar behoorlijk gevuld. Hierdoor zit een uitstapje richting deze gemeente er voor dit jaar, ondanks de eerdere berichten, niet in. Maar wie weet in één van de volgende edities, want de betrokken mensen van de gemeente Bronckhorst zijn dolenthousiast en zien de rally ook graag hun kant op trekken.”

Dat niet de Varsselring maar Ruurlo als nieuwe klassementsproef wordt geïntroduceerd is allesbehalve een domper voor de organisatie wil Visser benadrukken. “Net als in 2019 kunnen we op deze manier alle proeven in de gemeente Berkelland rijden. De support die we van hun krijgen is goud waard en biedt als grote voordeel dat we opnieuw een super compact evenement aan de rijders en het publiek kunnen voorschotelen. De hoeveelheid verbindingskilometers is namelijk erg laag en de klassementsproeven zijn allemaal tussen de elf en vijftien kilometer: een unicum in Nederland. Wat dit extra bijzonder maakt is het feit dat geen van de proeven een rondkoers is waarbij meerdere rondjes over dezelfde klassementsproef worden verreden.”

De klassementsproeven zullen ieder tweemaal worden verreden. Hiermee komt het totaal op 110 kilometer aan wedstrijdkilometers tegen de klok.