03 apr - 12:00 Haaksbergen - aangepast om 12:57

Haaksbergen gaat naar zout boren, inwoners bezorgd

HAAKSBERGEN – ‘De Staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat heeft een instemmingsbesluit genomen voor het gewijzigde winningsplan voor de zoutwinning in de gemeente Haaksbergen. Daarnaast heeft de Staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat definitieve omgevingsvergunningen verleend voor de oprichting, aanleg en gebruik van de benodigde mijnbouwwerken voor de zoutwinning en het transporteren van pekel.’

 Bovenstaande is de officiële publicatie van het ministerie van EZ. Voor Hoevenaren en bewoners van het buitengebied op de Wissinkbrink tot aan Eppenzolder een ware onheilstijding. Woordvoerder Epi Winkelhuis van de actiegroep Laat de Hoeve niet Zakken was wederom op verschillende regionale en landelijke media te horen met een reactie op steeds maar weer die terugkerende vraag  wat dit voor de Hoeve betekent. En het antwoord gaat steevast gepaard met het verontrustende beeld dat hij schetst: ”Hier gaat men naar zout boren in een omvang die je niet moet willen. Er ontstaat een ruimte waarin je de Amsterdam Arene in rond kunt laten draaien.”      

 Op 15 november 2023 heeft de gemeenteraad van de gemeente Haaksbergen de definitieve VVGB verleend. Daarmee was de weg voor staatssecretaris Hans Vijlbrief van EZ vrij om de gevraagde vergunningen te verlenen. Winkelhuis: ”De gemeenteraad weigerde eerder zo’n verklaring van geen bedenkingen af te geven, waarna de heren Han ten Broeke en Bernard Wientjes werden opgetrommeld om het tij ten goede te keren voor zoutreus Nobian. ”Op dat moment heb je het gevoel dat de gemeenteraad ons alsnog liet vallen. Het was spannend, het ging uiteindelijk om een paar stemmen en die stemden voor de zoutwinning.”

 Nobian heeft het hoofdpompstation aan de Hengelosestraat zo goed als gereed. Zodra de vergunningen voor de aanleg van de installaties in het buitengebied is verleend en de gebruikelijke procedures zijn doorlopen, zullen ook die boorstations worden geïnstalleerd.

 Van 28 maart 2024 tot en met 10 mei 2024 liggen de besluiten samen met het gewijzigde winningsplan, de aanvragen voor de omgevingsvergunningen en alle bijbehorende documenten ter inzage. De documenten zijn online te vinden op mijnbouwvergunningen.nl.