20 feb - 12:00 Haaksbergen - aangepast om 13:54

Haaksbergen versus Nederland

HAAKSBERGEN – De NVM heeft onlangs de cijfers van het vierde kwartaal van 2018 bekendgemaakt. Een goed moment om te kijken hoe de woningmarkt zich in 2018 heeft ontwikkeld en misschien nog mooier om te kijken hoe de Gemeente Haaksbergen het heeft gedaan ten opzichte van de rest van Nederland.

De geluiden die we horen in de media over prijsstijgingen, krimpend aanbod en boven de vraagprijs bieden zijn over het algemeen landelijke trends en gegevens. Dit geldt uiteraard niet voor alle gebieden en hier zijn regionaal vaak nog grote verschillen in te ontdekken. De woningmarkt in Amsterdam is overigens niet hetzelfde als die in Haaksbergen. Tijd om eens inzichtelijk te maken hoe de woningmarkt in de Gemeente Haaksbergen in 2018 zich heeft ontwikkeld.

Wat vrijwel direct opvalt is dat, op alleen het eerste kwartaal van 2018 na, twee-onder-één-kapwoningen het meest verkocht worden in zowel de Gemeente Haaksbergen als in de rest van Nederland. De prijsstijging van woningen in 2018 lag landelijk op 10,3%. In de Gemeente Haaksbergen ligt dit lager, hier is de gemiddelde prijsstijging ongeveer 6%. Dit geldt uiteraard niet voor elke woning. Tussen de verschillende woningtypen zijn grote verschillen te zien in de ontwikkeling van de verkoopprijzen, waarbij de stijging bij vrijstaande woningen het hoogste is. Daarbij is op te merken dat de prijsstijging wel wat afvlakt en niet meer zo explosief stijgt als dat in 2017 en begin 2018 is gebeurd.

Door het geringe aanbod komt de woningmarkt steeds meer onder spanning te staan. Dit is vrij snel terug te zien in twee dingen, namelijk de verkooptijd van woningen en het verschil tussen de vraag- en verkoopprijs. Deze twee hebben een sterke relatie met elkaar. Bij een korte looptijd van een woning is er vaak ook niet veel van de vraagprijs afgeweken. Het landelijke verschil tussen de vraag- en verkoopprijs bedraagt -0,2%. Dit betekent dat de verkoopprijs gemiddeld gezien hoger ligt dan de vraagprijs. Meer dan de helft van de woningtransacties in Nederland is in 2018 boven de vraagprijs geweest. ‘’Hier in de gemeente is het verschil ongeveer 2,5% onder de vraagprijs, dit is dus een groot verschil met het landelijk gemiddelde’’ merkt Bas ter Hogt van Euverman & Nuyts Makelaars Haaksbergen op. Deze verschillen zijn ook terug te zien in de verkooptijd van woningen. Deze ligt landelijk op gemiddeld 40 dagen en ligt in de Gemeente Haaksbergen op ongeveer 120 dagen, wat een kleine stijging is ten opzichte van 2017.

‘’De conclusie is toch wel dat we in onze gemeente nog wat achterlopen op het landelijk gemiddelde maar ook dat we het zeker niet slecht doen. Nieuwbouw zal de sleutel zijn om het aanbod weer te verruimen’’. Voor de Gemeente Haaksbergen zitten er nog diverse nieuwbouwplannen in de pijplijn voor 2019 wat weer een gunstig effect gaat hebben op de plaatselijke woningmarkt.

Bron: NVM