13 nov - 12:00 Haaksbergen - aangepast om 10:35

Haaksbergenaren in boek over gevoel bij Twente

HAAKSBERGEN – ‘Hoe mooi is Twente wel niet’. Dat is de titel van het boek waarin 63 prominente Twentenaren hun beeld van Twente beschrijven. Waaronder twee geboren en getogen Haaksbergenaren: voetbaltrainer Erik ten Hag en bestuurder Han ten Broeke.

Ook prominenten als Hennie Kuiper, Wout Brama, Marti ten Kate en Nathalie Baartman waren present. Het eerste exemplaar werd door schrijver en samensteller Gijs Eijsink  overhandigd aan de burgemeester Wilmien Haverkamp-Wenker van Tubbergen. De in uit Hengevelde afkomstige Eijsink legde de (vraag)stelling ‘Hoe mooi is Twente wel niet’ voor aan 63 bekende Twentenaren. ,,Twee jaar geleden stelde ik dezelfde vraag over Hengelo, nu is er een vervolg waarbij ik de hele regio als thema heb genomen.” De 63 Twentenaren en oud-Twentenaren konden in het eerste deel van het boek op die vraag reageren met maximaal 450 woorden en mochten daarnaast een Twents foto-onderwerp uitkiezen. ,,De ene keer schreven ze de reactie zelf, de andere keer luisterde ik en schreef het namens hem of haar op.”

In het tweede deel staan de antwoorden van de bekende Tukkers op de vraag of het niet beter is dat Twente voortaan één grote gemeente vormt in plaats van de huidige 14. ,,Een kleine meerderheid blijkt tegen”, aldus Gijs Eijsink. ,,Maar er zijn ook prominente Tukkers voor één gemeente Twente.” De foto’s zijn van Ebo Fraterman. Een greep uit de 63 bekende Twentenaren die deelnamen aan dit unieke project: Alexa Gratama, André Manuel, Ank Bijleveld, Anne van der Meiden,  Annie Schreijer-Pierik, Arnoud Odding, Barbara Fransen, Björn Kuipers, Erik ten Hag, Han ten Broeke, Hennie Kuiper, Herman Finkers, Ilse de Lange, Marti ten Kate, Theo Hakkert, Martha Riemsma, Theo de Rooij, Tommy Wieringa en Wout Brama. Het boek is voor 22,50 euro te koop in de meeste boekhandels. Ook bij Boek en Buro in de Spoorstraat.

Foto: Erik ten Hag over zijn keuze van de foto bij zijn aandeel in het boek ‘Hoe mooi is Twente wel niet. Bij de poort van het voormalig Diekmanstadion bespreken Kick van der Vall, Joop Janssen, Eddy Achterberg en Dais ter Beek de voetbalnieuwtjes. ‘Net als zij heb ik hier jarenlang getraind en gevoetbald. Ik kan me elke tegel nog voor de geest halen.’