06 nov - 12:00 Haaksbergen - aangepast om 10:49

Haaksbergse CDA’ers pleiten voor realistische stikstofnormen

HAAKSBERGEN  – Het CDA Haaksbergen roept de Tweede Kamerfractie van het CDA op om snel duidelijkheid te verschaffen in de discussie over stikstof. Namens de partij overhandigde raadslid Jeroen Slot namens de partij de brief aan Tweede Kamerlid Maurits von Martels. Volgens Von Martels is de boodschap helder en in lijn met de standpunten van het CDA.

Leden van het CDA Haaksbergen maken zich niettemin grote zorgen om de toekomst van de agrarische sector en dan   vooral vanwege de aangedragen oplossingen voor het stikstofprobleem. ,,Die oplossingen gaan nagenoeg allemaal ten koste van onze boeren en zijn alleen al daarom geen echte oplossingen”, stelt het CDA. In Haaksbergen is die onzekerheid extra groot door de aanwezigheid van een aantal grensoverschrijdende Natura2000-gebieden. ,,Het is schrijnend om te zien dat onze Haaksbergse boeren rondom die gebieden volledig op slot worden gezet, terwijl enkele kilometers verderop in datzelfde Natura2000-gebied in Duitsland, grootschalige uitbreidingen plaats mogen vinden. Zorg daarom voor een realistische en veilige ondergrens die in Duitsland geldt, ook in Nederland wordt gehanteerd.

Diefstal

De partij benadrukt dat de landbouwsector de ammoniakuitstoot sinds 1990 al met ruim 65 procent heeft terug gebracht. ,,We zijn geschrokken van de ondoordachte manier waarop de provincies hebben geprobeerd om boeren een deel van hun stikstofrechten af te nemen. Gelukkig heeft de provincie Overijssel snel ingezien dat dit niet zomaar kan. Het afpakken van bestaande vergunningruimte is diefstal”, stelt de partij in de brief aan de Von Martels.

Foto: Haaksbergenaar Jeroen Slot (CDA) overhandigt de ‘stikstofbrief’ aan Tweede Kamerlid Maurits von Martels.