23 dec - 09:57 Haaksbergen - aangepast om 09:57

Haaksbergse Leeuwen veroveren de wereld

HAAKSBERGEN – Twee weken geleden hebben wij u in deze krant geïnformeerd over de start van onze gecombineerde eindejaarsactie: inzamelen Douwe Egbertspunten en Vreemd-en-Oud Geld.

En opnieuw is het een groot succes! Sinds de inzamelboxen per 1 december zijn verspreid, is er weer een flinke toeloop. We zijn daar erg blij mee en wij niet alleen. In het vorige artikel werd melding gemaakt van een prachtig gebaar op grote afstand.

Wat is er gebeurd? Eén van onze leden was jaren geleden op vakantie in West-Canada. In de hotelkamer lag naast de gebruikelijke bijbel ook een telefoonboek. Al snuffelend in de laatste kwam hij de naam Damveld tegen, waarna een lichtje ging branden. Dat zal toch geen familie zijn van een oud-bekende, die ooit naar Vancouver is verhuisd?  En waarachtig, met nog altijd familie in Haaksbergen! Hierbij kwam ook de lopende actie met vreemd en oud geld ter sprake met het achterliggende goede doel van staaroperaties en betere oogzorg in ontwikkelingslanden. Martin in het verre Canada kon zich maar al te goed voorstellen wat het betekent om contactarmoede te ervaren binnen je gemeenschap door het verlies van gezichtsvermogen. Hij wilde dit goede doel graag ondersteunen, op voorwaarde dat er niets aan de strijkstok blijft hangen, en stelde 525 Canadese dollar (ca. 400 €) beschikbaar. Een geweldig gebaar, waarvoor wij als Lionsclub Haaksbergen Martin dankbaar zijn.

Want hoe zat het ook alweer? Het vreemde en oude geld, dat in de verzamelboxen wordt aangeleverd, wordt ofwel omgewisseld danwel op een Londense beurs verhandeld. Maar beide opbrengsten komen via de stichting Fight for Sight volledig ten goede aan staaroperaties  en betere oogzorg in de derdewereld. Van elke ingezamelde 10 € kan met aanvulling door Wilde Ganzen een staarblinde worden geopereerd en weer ziende worden: hoe mooi kan het zijn?  Door de gezamenlijke landelijke actie zijn vorig jaar duizenden staaroperaties uitgevoerd.

Daarom de oproep aan u: kijk tijdens de komende feestdagen nog eens goed rond in uw eigen huis en spoor familie, vrienden en bekenden tijdens het kerstdiner aan uw goede voorbeeld te volgen. Of liever nog: neem het goede voorbeeld van onze Canadese Haaksbergenaar Martin Damveld over en doneer! Want naast het oude en vreemde geld kan van uw kant het als donatie natuurlijk ook met onze eigen euro’s. Tevens blijven de Douwe Egberts koffiepunten van harte welkom. De verzamelzuilen staan verspreid door de gemeente op de bekende plaatsen in alle supermarkten, bij enkele gezondheidsinstellingen en de dorpshuizen Trefkoel en ’t Meuken. Met uw bijdragen aan hernieuwd zicht voor velen hebt u nog een warmer gevoel tijdens de feestdagen!