06 sep - 12:00 Haaksbergen - aangepast om 11:35

Haaksbergse molens open in teken van jaarlijkse Molendag

HAAKSBERGEN – De Oostendorper Watermolen en Windmolen de Korenbloem aan de Fazantstraat zijn komende zaterdag geopend voor publiek. In het kader van de jaarlijkse Overijsselse Molendag, die tegelijk met de Open Monumentendag valt, is er van alles te doen rond de molens.

De Vereniging Hoksebargse Mölln zet vrijwilligers in om het publiek te vertellen over de molens en ze demonstreren hoe de molenaar zijn werk deed en doet. Want nog steeds zijn de molens in werking zijn er bakkers die van het molenmeel brood bakken. De Oostendorper watermolen aan de Watermolenweg is zaterdag doorlopend geopend van 10.30 tot 16.00 uur. Er wordt olie geslagen en in de bakspieker op het buitenterrein wordt brood gebakken.

Windmolen de Korenbloem aan de Fazantstraat is zaterdag eveneens geopend van 10.30 tot 16.00 uur. Ook bij deze prachtige molen is van alles te beleven voor jong en oud. ,,Bij voldoende wind zal er gemalen worden”, meldt secretaris Freek Smit van de Vereniging Hoksebargse Mölln. ,,In de molen worden poffertjes gebakken.”

Schooljeugd
Smit geeft aan dat het voor de vrijwilligers drukke dagen zijn rond de Open Monumentendag. ,,Want op beide molens worden in het kader van monumentendag op vrijdag al rondleidingen gegeven aan verschillende klassen van het Haaksbergse basisonderwijs. 

Onze vrijwilligers laten dit mooie erfgoed graag aan de jeugd zien. Want om deze mooie bezittingen van Haaksbergen ook in de toekomst in stand te houden hebben we de volgende generaties hard nodig. Hopelijk komen er nieuwe molenaars uit voort als we de jeugd nu bekend maken met dit historische erfgoed.”