04 sep - 12:06 Haaksbergen - aangepast om 10:07

Hartje Haaksbergen weer gehuld in defensiesferen

Zaterdag 7 september: Defensiedag 

HAAKSBERGEN – Na de succesvolle primeur in 2018 komt Defensie zaterdag 7 september opnieuw naar Haaksbergen. Met super gave demonstraties laat de vaderlandse krijgsmacht zich zien en horen. Op het marktplein staat legermaterieel en een spannende klimtoren. Ook is er een grote baneninformatiemarkt. Want Defensie heeft boeiende vacatures voor mannen en vrouwen van 15 tot en met 25 jaar.

Al op vrijdagavond wordt het evenement muzikaal ingeleid door Fanfare Bereden Wapens. Van 20:00-22:00 uur geeft het militaire orkest een gratis toegankelijk openluchtconcert op het Haaksbergse marktplein. Zaterdag gelijk om 10:00 uur maakt editie twee van Defensiedag een explosieve start. Het braakliggende terrein De Bron (Hibbertsstraat) is uitgeroepen tot crisisgebied. Om de vijand in te rekenen voert het Korps Mariniers hier een stevige charge uit. Hierbij wordt onder meer het Bandvagn S10-rupsvoertuig ingezet, ofwel de Viking: een amfibisch pantservoertuig. Ook de Landmacht en Luchtmacht zijn betrokken bij deze spectaculaire actie. Tim Kamphuis, voorzitter van de werkgroep Defensiedag, is laaiend enthousiast. “Wij hebben een video van deze demonstratie gezien. Compleet met rook en geweervuur. Echt heel gaaf!” De demo duurt een half uur en wordt verdeeld over de zaterdag nóg twee keer uitgevoerd.

Actie

Lag vorig jaar de nadruk op ‘meedoen door het publiek’, nu zijn het vooral de verschillende legeronderdelen zelf die in actie komen. Zoals de mariniers en de explosievenopruimingsdienst. Verder zijn er lastdieren van de Marine die in uitzendgebieden worden ingezet bij het vervoer van wapentuig. Op de markt staan onder andere een imposante trekker-opleggercombinatie met een CV90 infanterie gevechtsvoertuig en een Fennek-verkenningsvoertuig. De Koninklijke Marechaussee laat zien met welk materieel ze controles uitvoert langs de grens en rond militaire terreinen. Bezoekers mogen ook echt in de voertuigen zitten.

Veelzijdig

“We willen laten zien hoe veelzijdig werken bij Defensie is en dat we heel veel taken uitvoeren. Hoe doe je dat het best? Door naar buiten te treden, zoals zaterdag in Haaksbergen”, vertelt recruiter Permata de Geus van het Dienstencentrum Personeelslogistiek (DCPL). Defensie hoopt vrouwen en mannen enthousiast te maken voor een baan bij de krijgsmacht. “Lang niet iedereen weet dat we ook burgerfuncties hebben, ongeveer een derde van de 6000 vacatures. Defensie is vooral op zoek naar ICT’ers en mensen met een technische achtergrond. Medische vacatures zijn ondertussen grotendeels ingevuld. Maar goede mensen zijn natuurlijk altijd welkom!”

Verkeersmaatregelen

Rondom de Defensiedag worden een aantal verkeersmaatregelen genomen. Het centrum zal vanaf zaterdagochtend 6.00 uur tot zaterdagavond 18.00 uur grotendeels afgesloten zijn voor verkeer. De afgesloten straten zijn: Spoorstraat, de Markt, Molenstraat, Blankenburgerstraat, de Kalter, en Hibbertstraat (vanaf terrein ‘De Bron’ richting Spoorstraat). Inwoners van het centrum wordt verzocht hun auto’s vanaf vrijdagavond elders te parkeren.

Defensiedag 2019 is op zaterdag 7 september van 10:00-17:00 uur in het centrum van Haaksbergen. Vrijdagavond 6 september van 20:00-22:00 uur geeft Fanfare Bereden Wapens een gratis concert op de markt