12:01 Haaksbergen - aangepast om 11:02

Heemtuin van het IVN vernieuwd en in volle bloei

HAAKSBERGEN – De IVN heemtuin in Haaksbergen bestaat al sinds 1982 en heeft zich door de jaren heen tot de tuin ontwikkeld die het nu is. De laatste ingrijpende verandering vond plaats in 1989 toen er een uitkijkheuvel kwam. Door de afname van het aantal IVN vrijwilligers en de behoefte om de heemtuin¬† aan te passen aan de ideeen over natuur en welzijn heeft de huidige vrijwilligersgroep een actieplan gemaakt om de tuin op te knappen en weer zodanig vorm te geven dat het aan de oorspronkelijke doelstelling, ” het in contact brengen van bezoekers met de oorspronkelijke flora van Haaksbergen”, kan voldoen.

De heemtuin heeft daartoe een aantal veranderingen ondergaan. De tuin is verdeeld in een aantal biotopen: landbouwakker, heidebiotoop, kleinfruittuin, bostuin, wilde plantenweide, vlindertuin, bosvijver en een kruidentuin. De kleinfuittuin, heidebiotoop en de vlindertuin zijn nieuw in de heemtuin. In de bostuin bloeien op dit moment de prachtige kleuren van diverse stinzeplanten zoals voorjaarszonnebloem, groot bloemmuur, daslook, de witte, gele en rode dovenetel en bleubells (scilla). Het is een prachtig gezicht en de vrijwilligers van de heemtuin betreuren het dat het door de corona crisis niet mogelijk is om de tuin open te stellen.

Er zijn wel afspraken gemaakt, om als de restricties opgeheven worden, de tuin regelmatig open te stellen.

De vrijwilligers vinden de huidige tuin meer een natuurtuin dan een echte heemtuin. Enthousiast geworden tijden het lezen over dit artikel over de IVN natuurtuin en zin om samen met anderen te werken in een fijne en zinvolle bezigheid in een ontspannen omgeving ? Stuur een mailtje naar secretariaat.ivnhaaksbergen@gmail.com.