12:00 Haaksbergen - aangepast om 10:13

Helft huidig elektriciteitsverbruik duurzaam opwekken

Twentse gemeenten in 2030:

Binnen tien jaar kan Twente de helft van het huidige elektriciteitsverbruik in de regio duurzaam opwekken. Om dat te realiseren wil Twente de komende jaren 1,5 TWh (TeraWattuur) elektriciteit opwekken uit zon en wind. De Twentse gemeenten, provincie Overijssel en het Waterschap Vechtstromen doen dat voorstel voor de Regionale Energiestrategie (RES) Twente om bij te dragen aan de landelijke klimaatdoelstellingen. De voorstellen van de gemeenten en de mogelijkheden voor onze regio staan beschreven in de concept-RES Twente.

Om de helft van het huidige elektriciteitsverbruik in 2030 duurzaam op te kunnen wekken, willen de Twentse bestuurders stevig inzetten op grootschalig zon op dak, zonnevelden en het plaatsen van windmolens of windturbines. Tevens heeft Twente de potentie om een warmteregio te worden. Naast de opwek van duurzame elektriciteit, beschrijft de concept-RES Twente welke kansen er zijn waarmee Twente aardgasvrij en duurzaam gebouwen en woningen kan verwarmen. Het platteland is een bron van biogas, terwijl in het stedelijk gebied veel industriële restwarmtebronnen aanwezig zijn. Met deze twee bronnen is er potentie om 64% van alle woningen in Twente duurzaam te verwarmen. De potentie van duurzame warmtebronnen heeft ook een gunstig effect op de elektriciteitsbehoefte, volgens Louis Koopman, voorzitter van de stuurgroep RES Twente: “Als we de duurzame warmtebronnen optimaal benutten, hoeven we ook minder elektriciteit duurzaam op te wekken.”

Gemeenten dragen elk hun steentje bij

Gemeenten hebben voor de concept-RES Twente een eigen voorstel gedaan, waarin staat beschreven op welke wijze hun gemeente kan bijdragen aan de klimaatdoelstellingen. Volgens Louis Koopman, voorzitter van de Stuurgroep RES Twente, is het voorstel dat Twente doet in deze concept-RES het resultaat van een gedegen en lange voorbereiding. “Er is brede steun voor dit eerste voorstel, al hebben we door de coronacrisis helaas nog geen optimaal democratisch proces kunnen doorlopen. Voor sommige colleges is het akkoord op dit eerste concept daarom nog onder voorbehoud van raadsgoedkeuring”, geeft Koopman aan.

Op welke plek?

De exacte locaties voor zonne- en windenergie zijn nog niet bekend. Elke gemeente is zelf verantwoordelijk voor de locatiekeuze. In de komende periode gaan ze, in samenspraak met inwoners, grondeigenaren en betrokkenen, afwegen welke locaties in aanmerking komen. Ook waar welke warmtebronnen ingezet gaan worden, is nu nog niet bekend. De bebouwing van Twente is immers overal anders, denk alleen al aan steden of platteland. Elke gemeente is daarom zelf verantwoordelijk voor de transitievisie warmte. Daarin wordt aangegeven welke wijk voor 2030 verduurzaamd wordt en wat de alternatieven zijn. Louis Koopman: “Deze concept-RES Twente is dus ook vooral een uitnodiging om het maatschappelijk gesprek te voeren met elkaar. Alle Twentse gemeenten gaan nu in dialoog met de samenleving over het lokale energiebeleid, de regionale energiestrategie en de verdere uitwerking daarvan. Op basis van de resultaten die uit die dialoog naar voren komen, stellen we de RES Twente 1.0 op. Die moet op 1 juli 2021 gereed zijn.”

Niet alleen

Om de Twentse ambities in dit eerste voorstel waar te kunnen maken heeft Twente, volgens Louis Koopman, hulp nodig van het Rijk. “We kunnen dit niet alleen. Dit eerste voorstel is een concept-RES die uitgaat van ideale omstandigheden. Om de ambities te halen moet er draagvlak zijn in de Twentse samenleving, maar is ook hulp nodig van het Rijk om te zorgen dat de veranderingen betaalbaar en haalbaar zijn.”

Ook Haaksbergen doet mee

De gemeenten hebben voor de concept-RES Twente een eigen voorstel gedaan. Zo ook de gemeente Haaksbergen, die een bijdrage wil leveren van 94 GWh (gigawattuur) aan duurzame elektriciteit. Daarmee neemt Haaksbergen haar verantwoordelijkheid in het opwekken van duurzame energie tot 2030.

Haaksbergen wil die hoeveelheid duurzame energie opwekken via:

1. Zonnepanelen op grote daken

2. Zonnevelden

3. Grote windturbines

De inschatting is nu dat in de gemeente Haaksbergen ongeveer 25 procent van de grote daken (van meer dan 300 m2) voorzien kan zijn van zonnepanelen in 2030, dat er 30 hectare aan zonnevelden kan worden gerealiseerd en dat er 5 grote windturbines komen. Aan de hand van gebiedsgesprekken met inwoners, ondernemers, grondeigenaren en andere initiatiefnemers wordt in de komende tijd onderzocht waar en op welke wijze precies energieprojecten kunnen worden gerealiseerd.

Meer informatie op de website

Wilt u meer weten over het hoe en waarom van de Concept-RES Twente en antwoorden op veelgestelde vragen? Kijk dan eens op www.energiestrategietwente.nl.