28 apr - 17:20 Haaksbergen - aangepast om 17:22

“Herdenken in Haaksbergen doen we samen!”

Linda Kloppenburg van het 4-meicomité

Ieder jaar op 4 mei herdenken we in Nederland de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog, maar ook de slachtoffers van andere oorlogen. Dat doen we ook in Haaksbergen en dat doen we ieder jaar mét elkaar. Dit jaar gaat dat herdenken, net als vorig jaar, vanwege de coronamaatregelen een beetje anders dan anders. Linda Kloppenburg van het organiserend comité legt uit.

Net als voorgaande jaren komt het comité in de weken voor de herdenking bij elkaar. “Dat gebeurt nu digitaal”, lacht Kloppenburg. “Wat dat betreft is er een hoop veranderd. Via Teams krijg je wel leuke inkijkjes bij mensen thuis. Maar wat nog steeds hetzelfde is, dat is dat we in Haaksbergen echt samen optrekken. Herdenken doen we in Haaksbergen samen. Natuurlijk staat er rondom het herdenken al een aantal zaken vast, maar er is ook ruimte voor nieuwe dingen. We kijken bijvoorbeeld met elkaar naar het landelijke thema. Wat kunnen we daar mee? Spreekt het onze inwoners aan? Hoe betrekken we jong en oud erbij?”

Over grenzen heen

Het samen herdenken blijft in Haaksbergen niet beperkt tot de gemeentegrenzen. Zelfs niet tot de landsgrenzen, weet ook Linda Kloppenburg. ”Het is heel bijzonder dat we onze partnergemeente Ahaus betrekken bij de herdenking. Dat is lang niet overal in ons land gebruikelijk. We herdenken al jaren samen met de leerlingen van de Anne Frank Schule en met de bestuurders van partnergemeente Ahaus. Leerlingen van Het Assink bezochten samen met hun Duitse jaargenoten van de Anne Frank Schule het onderduikmuseum in Winterswijk. Ook daar keek men op van dit initiatief.”

Samen verder

Als docente Duits op Het Assink snapt Kloppenburg de gevoeligheden rondom het samen herdenken goed. “Maar we moeten uiteindelijk, met respect voor die gevoeligheden, samen verder”, klinkt het uit de mond van Kloppenburg. “Dat doen we in Haaksbergen al jaren, juist ook met onze Duitse buren. Zo werd vorig jaar een Anne Frank-boom in Haaksbergen geplant en diezelfde dag ook een exemplaar in Ahaus. De herdenking wordt breed gedragen in Haaksbergen. Vele vrijwilligers zetten zich in om de graven van gesneuvelde Canadese soldaten te onderhouden. Basisscholen herdenken samen, steken kaarsen aan en leggen bloemen bij de graven. Verschillende geloofsgemeenschappen komen samen en leggen ook bloemen. Hoe verschillend we ook zijn, we vinden het samen belangrijk om op een waardige manier te herdenken. Daarin zijn we hetzelfde.”

Hoe herdenken we dit jaar?

Kloppenburg vindt het erg jammer dat de herdenking ook dit jaar vanwege de coronamaatregelen sober uitgevoerd gaat worden. “Dat is nu eenmaal zo”, knikt de docente. “We kunnen niet samenkomen, maar vinden het wél belangrijk samen te herdenken. We hebben een manier gevonden waarop dat kan. We gaan dat op afstand en digitaal doen. Een aantal zaken neemt RTV Sternet van tevoren op om het op 4 mei uit te zenden, zodat iedereen het kan meemaken. Denk aan het leggen van bloemen, lichtjes op de oorlogsgraven, een toespraak van burgemeester Welten en nog veel meer. Aansluitend is er een muzikale herdenking door Rutger de Vries en Mathanja Kornelissen, in samenwerking met RTV Sternet en de MBS.”

Kijk thuis mee

Bekijk de uitzending van RTV Sternet op dinsdagavond 4 mei via  www.haaksbergeninbeeld.nl/herdenken. Even voor de klok van 20.00 uur is daar een link te vinden waarmee het programma bekeken kan worden. Uiteraard kan een en ander ook naderhand worden teruggekeken.