15:10 Haaksbergen - aangepast om 15:10

Hermien Lichtenberg bereikt bijzondere leeftijd van 101

Het is vrijdag 22 maart een feestelijke dag in woonzorgcentrum ’t Iemenschoer. Bewoonster Hermien Lichtenberg – Van Amerongen mag maar liefst 101 kaarsjes uitblazen. Zo’n bijzondere mijlpaal gaat niet ongemerkt voorbij: namens de gemeente komt locoburgemeester Jan-Herman Scholten haar hoogstpersoonlijk feliciteren.

Net als vorig jaar trouwens, toen hij haar 100e verjaardag mee mocht vieren. Hij weet daardoor al dat hij met een kwieke dame van doen heeft. En dat blijkt wel als de jarige Jet zelf haar feestelijk versierde voordeur opendoet. “Ik kan alles nog”, zegt ze zelf. Ze is de eerste in haar familie die zo’n hoge leeftijd bereikt. 

Rummikub
Een geheim om de honderd (plus één) te halen, heeft ze niet. Wel blijft ze fysiek én mentaal in beweging. Ze gaat geregeld naar buiten om een stukje te wandelen en om de twee weken speelt ze op dinsdag Rummikub met Hetty Kleinsman, die vrijwilliger is in het woonzorgcentrum. “Hermien is heel fanatiek en wint bijna altijd”, laat die laatste weten. “Ze kent genoeg trucjes uit het jokeren, dus ik hoef haar echt niet te laten winnen!”.

Buurserpot
In de zomer maakte Hermien een plan waar, dat ze op haar 100e verjaardag maakte. Een vaartocht op de Buurserpot, met zoon Henk als schipper. Eerst wilde ze niet. “Ik dacht: dan hebben ze last met mij.” Daar wilde de familie natuurlijk niets van weten. Afgelopen juli stapte ze met rollator en al aan boord en genoot met volle teugen.