10:00 Haaksbergen - aangepast om 15:22

Het best bewaarde geheim van Rekken

Corsobouwers in de startblokken

REKKEN- Deze maand geven alle twaalf wagenbouwgroepen van het Bloemencorso Rekken het thema en ontwerp voor de optocht van 2023  door aan de organisatie. Heel stilletjes welteverstaan, want de ontwerpen behoren ieder jaar weer tot de best bewaarde geheimen van Rekken. Een ongeschreven en unieke regel. Er is dan ook één vraag die Rekkense corsobouwers elkaar een zomer lang niet stellen, namelijk: wat wordt het thema van jullie wagen dit jaar?

Terwijl bloemencorso’s in andere plaatsen ervoor kiezen hun ideeën vooraf publiekelijk op maquettes of in presentaties te tonen, gaan de Rekkenaren traditiegetrouw voor het verrassingseffect. Jorrit Stegeman (39) treedt voor het bestuur op als vertrouwenspersoon en onafhankelijk ideeëncoördinator: ‘Ik zie erop toe dat thema’s en ontwerpen elkaar niet overlappen. Ons doel is een zo divers mogelijke optocht. We willen voorkomen dat meerdere wagens bijvoorbeeld het onderwerp ‘stikstof’ uitbeelden.’

Gezonde rivaliteit
Bij de jurering zijn er punten te verdienen voor o.a.  actualiteit en originaliteit. Gevolg is een gezonde rivaliteit tussen de wagenbouwgroepen. ‘Het is wel eens voorgekomen dat ’s morgens een nieuwsbericht in Tubantia verscheen waarna meerdere wagenbouwgroepen elkaar beconcurreerden om datzelfde onderwerp. Dat is het spel. Maar in principe geldt: wie het eerst komt, die het eerst maalt.‘

Startschot voor de bouw
Het indienen van de onderwerpen is tegelijk het startschot voor de bouw van de corsowagens in grote loodsen in het buitengebied.  ‘Met gesloten deuren tegen eventuele pottenkijkers,’ lacht Stegeman. De wagens worden uiteindelijk beplakt met dahlia bloemen. Veel inwoners en oud-inwoners van Rekken zijn verenigd in wagengroepen en zetten zich samen in voor een optocht van niveau. Daarbij gebruikt men gezamenlijk ruim één miljoen dahlia’s. Een traditie en techniek die van generatie op generatie wordt doorgegeven; al ruim honderdtwintig jaar.

Unesco erfgoed
In 2021 werd de Corsocultuur uitgeroepen tot UNESCO immaterieel erfgoed. Een enorme eer passend bij dit fantastische evenement.