12:00 Haaksbergen - aangepast om 09:46

Het bizarre verhaal van ‘De Beul van Twente’

HAAKSBERGEN – Het is op misdaadgebied zonder twijfel een van de meest bizarre zaken ooit in deze regio. Het opzienbarende verhaal rond de ‘Beul van Twente’. Een voormalig tbs-patiënt die op maniakale wijze tientallen dieren toetakelt – waaronder in Haaksbergen – en later ook nog eens verantwoordelijk blijkt voor een moord en drie pogingen daartoe.

Jarenlang weet de man uit handen van de politie te blijven, maar uiteindelijk doet een stukje blauw plakband hem de das om. Het hele verhaal is nu opgetekend door de Haaksbergse journalist Jan Colijn en is te lezen in de misdaadbundel ‘Georganiseerde misdaad in de Lage Landen’.

De spraakmakende affaire rond de ‘Beul van Twente’ houdt net na de millenniumwisseling niet alleen deze regio, maar ook de rest van ons land jarenlang in de greep. Vooral ook vanwege de beestachtige manier waarop de dieren worden mishandeld. Ze worden geprikt met een mes en er worden zelfs geslachtsdelen weggesneden en als trofee meegenomen naar huis.

Eenmansleger

Het verhaal rond ‘De Beul’ is te lezen in een misdaadbundel over de georganiseerde misdaad en is geschreven door RTV Oost-journalist Jan Colijn. Onder meer is te lezen hoe De Beul jarenlang uit handen weet te blijven van het rechercheteam Caballo – Spaans voor paard – maar dat hij uiteindelijk kan worden ontmaskerd door een stukje blauwe tape.

De geboren Duitser was ooit als zedendelinquent tot tbs veroordeeld en werd hiervoor behandeld in de kliniek in het Achterhoekse Rekken. “Daar had hij echter zijn behandelaars om de tuin weten te leiden”, vertelt Colijn. “Uiteindelijk werd hij tot levenslang veroordeeld. Een nieuwe tbs-behandeling zagen de rechters niet zitten. De maatschappij moest vooral tegen hem worden beschermd.” In het boek is uitgebreid aandacht voor het rechercheonderzoek. Hoe agenten in burger ‘De Beul’ nachtenlang schaduwden, de indringende verhoren en hoe het vermiste klepje van een transistorradiootje van de vermoorde man een belangrijk bewijsstuk vormde.” Als het om ‘De Beul’ gaat komen in het boek overigens uiterst lugubere details aan de orde die tot op heden grotendeels buiten de pers zijn gebleven. Colijn: “Dat zijn van die details, waar een lezer bij het ontbijt niet op zit te wachten. De uitgever vond echter dat we in dit boek zo volledig mogelijk moeten zijn. Wat die details zijn? Nou, wie dat wil weten, moet het complete verhaal rond De Beul in dit boek maar lezen.”

‘Georganiseerde misdaad der Lage Landen’ wordt uitgegeven voor Just Publishers.

Op de foto:  Auteur Jan Colijn.    Foto Stefan Schipper