03 jul - 14:00 Haaksbergen - aangepast om 11:36

Rekkenaren fel gekant tegen Duits windturbines langs grens

REKKEN – Rekkenaren zijn afgelopen vrijdag de barricaden opgegaan tegen de komst van windmolens in hun achtertuin. Het gaat om windmolens met een wiekhoogte (tiphoogte) van 250 meter. ”Deze plannen hebben grote impact op de leefomgeving”, luidt het bezwaar van onder meer de DorpCoöperatie Rekken.

Ze vrezen in Rekken dezelfde situatie als in Buurse waar inwoners jaren geleden al werden geconfronteerd met Duitse windmolens op steenworp afstand over de grens. De rode waarschuwingslichten als signalement voor het luchtverkeer aan de wieken verlichten ’s nachts zelfs de keukens van sommige  Buursenaren. De windmolens die in Vreden staan gepland lijken nog dichterbij bewoners aan Nederlandse kant komen te staan.

Geluidsoverlast, slagschaduw, horizonvervuiling en planschade; het is de gruwel voor Rekkenaren bij het beeld van de immense windmolens op 100 meter van de grens bij hun dorp. ”Ook gezondheidsschade is een risico”, stellende ze bij de DorpsCoöperatie Rekken. ”Kortom deze plannen kunnen grote impact hebben op de leefomgeving van omwonenden.”

Aan de Panovenweg werden vrijdagavond twee spandoeken geplaatst met teksten die niks aan duidelijkheid te wensen overlaten: ‘Jullie de lusten, wij de lasten’ en ‘Deutsche Luftschlösser, Das glaub ich nicht!’ Van de spandoeken was een Nederlandstalige en een Duitstalige versie gemaakt en ze zijn afkomstig van de DorpsCoöperatie Rekken (DCR) en belangenvereniging De Woeste Rekkense Heide. De twee belangenverenigingen zetten al vanaf begin dit jaar de hakken in het zand tegen de geplande windmolens. 

Volgens de Duitse burgemeester van de Kreis Borken waar Vreden onder valt, hebben de lokale bestuurders geen invloed op besluiten rond de plaatsing van windmolens. Vanuit de deelstaat Noordrijn-Westfalen verwijst men de Rekkenaren naar de Duitse regering. Alleen de landelijke Duitse overheid beslist over het al dan niet plaatsen van windturbines. En daar lopen ze in Rekken op vast als de gemeente Berkelland erbij wordt gesleept, samen met de lokale bestuurders aan de andere kant van de grens.  ”Lokale Nederlandse overheden hebben geen relatie met de landelijke Duitse politiek”, concludeert de DCR. Wordt ongetwijfeld vervolgd.