11:15 Haaksbergen - aangepast om 11:15

Hoe veilig is Haaksbergen?

HAAKSBERGEN – Sjoerd Franke maakt zich grote zorgen over de veiligheid in Haaksbergen. Voor de derde keer in korte tijd is de uitbater van Bistro de Postkoets geconfronteerd met inbraak en diefstal. ,,Dan krab je je wel even achter de oren.“
Hij hoeft er niet zo nodig mee in de publiciteit. Want ondanks de derde tegenslag in korte tijd, bekijkt de horecaman het liever van de positieve kant. ,,Er zitten mooie dingen aan te komen waar heel Haaksbergen wat aan heeft. Verder hebben we weinig reden tot klagen. De zaak loopt lekker en de catering gaat als een speer. Volgende week komen veel mensen terug van vakantie en daar zijn we weer helemaal op voorbereid.” De diefstal onlangs van een koelwagen en de inbraken van de laatste twee weken, hebben Franke niet van zijn stuk gebracht.

Of het moet de emotionele waarde van zijn vergunningen zijn die met de diefstal van de kassa zijn verdwenen. ,,Dat is wel raar hoor. Het is niet zo heel ingewikkeld om nieuwe papieren te krijgen, maar het zijn wel de documenten waar je jarenlang voor naar school bent geweest en waarvoor je hard heb gewerkt om die te bemachtigen. Dat deed wel even zeer. Maar verder maak ik me vooral druk om de veiligheid in dit dorp. Lijfelijk geweld, drugshandel, instroom van stedelingen waarvan je je afvraagt waarom ze eerder een huurwoning krijgen toege-wezen dan de woningzoekende Haaksberg-enaar. En zo kun je nog wel even doorgaan. Van mij wordt bijvoorbeeld verwacht dat mijn voorgevel van het restaurant aan bepaalde voorwaarden van de gemeente voldoet. Zo niet, dan heb ik een probleem. Maar als ik dan zie wat de gemeente hier op deze plek aan deugdelijke straatverlichting doet, is dat natuurlijk een lachertje. Je kunt hier bijna ongestoord je gang gaan. En neem van mij aan dat er ’s nachts wat gespuis in dit gebied rondhangt.”

In welke hoek de daders van de inbraken bij De Postkoets gezocht moeten worden, weet Franke niet. Het speurwerk laat hij liever aan de politie over. ,,Vorige week is er in Enschede bijna gelijktijdig op dezelfde manier ingebroken. Wellicht dat die zaak met die van ons verband houdt. Ik weet het niet en misschien hoor ik het nog. We zijn wel extra alert, maar hebben het achter ons gelaten en richten ons liever op het restaurant en de catering. Gasten een gezellige avond met een goed menu bezorgen. Daar draait het uiteindelijk allemaal om.”