20 mrt - 13:56 Haaksbergen - aangepast om 09:02

Hoeve Vooruit zit niet te wachten op Twente Milieu ‘Kledinginzameling doen we al 30 jaar zelf’

St. Isidorushoeve –  Bij voetbalvereniging Hoeve Vooruit maken ze zich grote zorgen om de tussenkomst van Twente Milieu bij textielinzameling door de Aktiviteitencommissie. ,,Geld is hard nodig voor onze jeugdafdeling.” 

Jaarlijks levert het inzamelen van zo’n 16.000 tot 20.000 kilo aan tweedehands kleding en ander gebruikt textiel een bedrag op dat ten goede komt aan de jeugd van de voetbalclub, legt voorzitter Marcel Slotman van de Aktiviteitencommissie uit.

 ,,Dat is een zeer welkome bijdrage voor de club waar rekening mee wordt gehouden bij het plannen van een kamp, clinics en materialen voor de jeugdafdeling. We vrezen dat daar toch een hap uitgaat nu Twente Milieu heeft aangekondigd om eens per 8 weken bij wijze van proef in Hoeve en Buurse textiel in te gaan zamelen. Daar zitten we echt niet op te wachten.”

Zaterdaginzameling
Komende zaterdag gaan leden van de Aktiviteitencommissie in de Hoeve en omtrek op pad voor de jaarlijkse grote ophaaldag van textiel en oud ijzer. Slotman: ,,Dat doen we op kleinere schaal het hele jaar door iedere laatste zaterdag van de maand. In de Hoeve is dat vaste prik. Deze week begint Twente Milieu dus ook met de proef en maait ons daarmee het gras voor de voeten weg.”

Gemeenschapsgeld
De gemeente laat in een reactie weten dat er geen ‘monopolie is voor het inzamelen van textiel’ en ‘dat ze met betrokkenen overlegt om een en ander te stroomlijnen’. In de Hoeve snappen ze niet waarom je er hier een partij als Twente Milieu bij zou betrekken. ,,Met betaalde krachten en materieel waar onze vrijwilligers het pro-deo doen. Twente Milieu wordt betaald van gemeenschapsgeld.”

Naar aanleiding van de ontstane verontwaardiging heeft de wethouder inmiddels met vv Hoeve Vooruit contact opgenomen, meldt Slotman. ,,Ik ben gebeld met het voorstel dat Twente Milieu de inzameling doorzet en dat de zakken textiel bij ons op ’t Meuken worden gedropt. Een commerciële partij met duurbetaalde krachten springt vrijwilligers bij. Wie het nog snapt mag het ons uitleggen. We zijn benieuwd hoe dit afloopt.”

Als het aan de Aktiviteitencommissie ligt, zetten Hoevenaren net als de afgelopen 30 jaar de zakken met textiel gewoon op zaterdag aan de straat in plaats van dinsdag. ,,Dan wordt het samen met het oud ijzer gewoon door ons opgehaald. Dat kunnen we heel goed op eigen kracht.”

Foto: Adobe Stock
Tekst: Andre Scheffers