18 dec - 12:00 Haaksbergen - aangepast om 10:41

Hollands Glorie staat op losse schroeven

HAAKSBERGEN – Het is nog maar de vraag of het Hollands Glorie festival rond Koningsdag een vervolg krijgt. Omwonenden maken zich zorgen, vooral over de status van De Els als evenemententerrein.

Een vereenvoudigde vergunningaanvraag op bestaande evenemententerreinen maakt het in principe mogelijk dat er een extra evenement georganiseerd kan worden. Dat De Els in het  zogeheten ‘ontwerp paraplubestemmingsplan’ als evenementenzone wordt geduid, heeft de nodige onrust veroorzaakt. Wijkbewoners laten weten niet tegen Hollands Glorie te zijn. Ze gaan immers zelf ook altijd een avond gezellig naar de tent om Koningsdag te vieren. Maar meerdere evenementen op deze plek blijkt een meerderheid niet te willen. ,,Met zo’n nieuwe regel is geheel onduidelijk wat je in de toekomst kunt verwachten”, luidt de vrees. Om die vrees weg te nemen, zijn omwonenden opgestaan die helemaal geen Hollands Glorie meer willen in hun wijk en een petitie zijn gestart. ,,Of en door hoeveel omwonenden deze inmiddels is getekend, blijft onduidelijk. Organisator Robert Overbeek meldt dat er snel duidelijkheid moet komen. ,,De vergunningaanvraag moet snel een keer de deur uit en bovendien moeten artiesten in januari worden aanbetaald. Dat gaan we niet doen als blijkt dat Hollands Glorie op deze plek weg moet. Dan stoppen we ermee. We zijn in zes jaar tijd drie keer verhuisd en dat gaan we niet nog een keer doen. We organiseren zonder winstoogmerk en weten ons gesteund door nagenoeg vrijwilligers. Als we goed draaien, investeren we in grotere en dus duurdere artiestennamen.” 

Overbeek wil de oorzaak van de onzekerheid niet bij één partij neerleggen. Dat het parapluplan voor onrust zou zorgen, was meteen duidelijk. ,,De ‘skik’ om je nek uit te steken en te ondernemen wordt steeds minder binnen de gemeentegrenzen van Haaksbergen en dat ligt echt niet alleen aan de gemeente. Laten we dat duidelijk stellen. En verder laat ik me daar niet over uit.” Wordt vervolgd.

(Foto: Sander Lagewaard).