20 nov - 12:00 Haaksbergen - aangepast om 10:20

Hout van eigen bodem: duurzaam en topkwaliteit

HAAKSBERGEN – Hout van bomen uit het Lankheter- en Assinkbos is tophout voor veelzijdig gebruik als onder meer renovaties en bouw van tuinoverkappingen. Je moet het even weten te vinden. Maar dan is de verrassing daar.

De werf van de houtvesterij het Lankheet aan de Boterkolk bestaat inmiddels 10 jaar. Oorspronkelijk opgezet om de bomen uit het Lankheet na ‘wateren’ in de kolk en verzagen, te laten nadrogen in de daarvoor speciaal gebouwde houtloods. Inmiddels staat er ook het prachtig gevormde botenhuis, waar de Buurser Pot zijn onderdak heeft. Het wateren van boomstammen is een oude beproefde methode om hout te conserveren, zonder dat chemicaliën hoeven worden gebruikt. Het wateren van hout, verzagen en drogen past goed in deze tijd waarin klimaat en milieu in het middelpunt van de discussie staan. In tegenstelling tot buitenlandshout worden de bomen uit het Lankheter- en Assink-
bos ter plekke verzaagd en worden lange aanvoerroutes met CO2 uitstoot vermeden. De burger kan zich tevens makkelijker associëren met het hout uit de eigen streek.

Het meeste hout wordt gebruikt voor restauratie van de monumentale boerderijen en herstel van hekwerk op het landgoed. Ook lokale aannemers weten de weg naar de houtwerf aan de Oliemolenweg al een tijdje te vinden. Particulieren, ZZP’ers en bedrijven  kunnen bij interesse contact opnemen met: houtvesterij@hetlankheet.nl.)

Foto: Bosbaas Frank Hofstra (links) en medewerker Ruud Olijslager).